Dit artikel is gerelateerd aan:

Minimum uurtarief zzp'er wordt 16 euro

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Ingangsdatum: 1 januari 2021

Wat verandert er?

Werkt u als zelfstandige? Er komt een minimumtarief voor alle zelfstandigen in Nederland. U mag niet minder dan € 16 per uur betaald krijgen. Dit tarief gaat voor alle zzp’ers gelden. Het maakt niet uit of u zaken doet met zakelijke of particuliere klanten. Het minimumtarief gaat gelden voor alle uren die u als zzp’er aan een opdracht besteedt. Het tarief is exclusief directe kosten die u als zzp’er voor een klus maakt. Kosten voor materiaal komen dus bovenop de € 16.

Hoge tarieven en zelfstandigenverklaring

Bent u zzp’er en verdient u meer dan € 75 per uur? Dan krijgt u de mogelijkheid om een zelfstandigenverklaring te gebruiken. Hiermee kunt u vooraf afspreken dat u als zelfstandige het werk uitvoert. Om de zelfstandigenverklaring te kunnen gebruiken, mag een opdracht niet langer dan een jaar duren. Ook moet u ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Als u als zzp’er aan deze voorwaarden voldoet, loopt u geen risico op naheffingen zoals de loonheffing. Ook krijgt u zoveel mogelijk zekerheid over arbeidsrechtelijke gevolgen, pensioen en cao-bepalingen.

Voor wie?

  • zelfstandigen

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2021.

InternetconsultatieExterne link: U kunt tot 09-12-2019 uw mening geven over dit voorstel.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regelingExterne link én publicatie in het Staatsblad of de StaatscourantExterne link.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven