Zoeken

Wet werken waar je wil geeft recht op thuiswerken

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen
Ingangsdatum: nog niet bekend

Wat verandert er?

Heeft u 10 of meer werknemers in dienst? Uw werknemer krijgt meer recht op thuiswerken. Met de Wet werken waar je wil wordt thuiswerken wettelijk mogelijk gemaakt. Uw werknemer kan een verzoek indienen om thuis of juist op kantoor te werken. U mag dat verzoek niet zomaar weigeren. U moet een verzoek om aanpassing van de arbeidsplaats op dezelfde manier behandelen als een verzoek om aanpassing van de werktijd of arbeidsduur.

Als uw werknemer een verzoek indient om thuis te werken, dan moet u dat verzoek in beginsel accepteren. Dat geldt alleen voor werken vanaf het thuisadres (woonadres). Dat woonadres mag ook buiten Nederland liggen, maar niet buiten de Europese Unie. U mag het verzoek om thuis te werken alleen afwijzen bij belangrijke bedrijfs- of dienstbelangen.

Als uw werknemer een verzoek indient om op kantoor te werken, moet u dat verzoek in beginsel accepteren. U mag dat niet zomaar weigeren. U mag het verzoek om op kantoor te werken alleen afwijzen bij belangrijke bedrijfs- of dienstbelangen.

In de huidige Wet flexibel werken is het mogelijk een verzoek om aanpassing van de arbeidsplaats af te wijzen na overleg met uw werknemer. Door de nieuwe wet kan afwijzen alleen met een hele goede reden, op basis van redelijkheid en billijkheid.

Voor wie?

  • werkgevers met 10 werknemers of meer

Wanneer?

Wanneer de wijziging van de Wet flexibel werken (Wfw) ingaat, is nog niet bekend.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1