Regels voor brandveilig gebruik van een gebouw

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 11 jun 2024
2 min lezen
English version

Heeft of gebruikt u een gebouw? Dan moet u ervoor zorgen dat het gebouw brandveilig is. Ook moet u zich houden aan de regels voor brandveiligheid. Soms moet u ook een gebruiksmelding doen voor brandveilig gebruik.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

Gemeente Roosendaal

Let op!

Gemeente Roosendaal heeft geen informatie over dit onderwerp aangeleverd.

Als eigenaar van een gebouw moet u ervoor zorgen dat er geen brand ontstaat (brandpreventie). De regels voor brandveiligheid staan onder meer in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). In sommige gevallen moet u een gebruiksmelding voor brandveilig gebruik doen bij de gemeente via het Omgevingsloket.

Brandveilig gebruik van een gebouw

Heeft of gebruikt u een bedrijfspand? Dan moet u bijvoorbeeld:

Wat moet u doen voor brandveiligheid?

Welke regels er voor u gelden, hangt af van uw situatie. Bijvoorbeeld:

  • met welke brandgevaarlijke stoffen u werkt
  • welke functie en welk gebruik uw gebouw heeft. Is het bijvoorbeeld een zorginstelling, een kantoor, een kinderdagverblijf, een horecabedrijf of hotel?
  • hoeveel mensen er in uw gebouw komen en of uw gebouw toegankelijk is voor het publiek

In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan tabellen die aangeven welke regels gelden in welke situatie. Zoek op hoe u het gebouw gebruikt (gebruiksfunctie) in de tabellen. U ziet dan welke regels voor u van toepassing zijn.

Gebruiksmelding brandveilig gebruik

Soms moet u een gebruiksmelding brandveilig gebruik doen voordat u het gebouw gaat gebruiken. Dit moet in ieder geval in situaties met een hoog risico door de functie of het gebruik van een gebouw. Denk aan gebouwen waar veel mensen samenkomen, zoals een kinderdagverblijf of een horecabedrijf. Met deze gebruiksmelding laat u zien dat uw bedrijfspand brandveilig is. U maakt bijvoorbeeld een plattegrond waarop staat waar vluchtroutes en brandblussers zijn. De gemeente kan in een maatwerkvoorschrift extra eisen stellen aan het gebruik.

Check of u een gebruiksmelding brandveilig gebruik moet doen

Wilt u weten of u een gebruiksmelding brandveilig gebruik moet doen? Doe de check in het Omgevingsloket. Hier kunt u ook de melding doen. U moet de melding doen minstens 4 weken voordat u het gebouw gebruikt. Het is verboden het gebouw in gebruik te nemen als u de melding niet heeft gedaan.

Digitale afhandeling via de Berichtenbox

U kunt de melding tijdelijk niet met de Berichtenbox doen. De Berichtenbox wordt nog gekoppeld aan het Omgevingsloket. De Berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie