RSIN voor uw onderneming

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
2 min lezen
English version

Het RSIN is een uniek nummer waarmee organisaties eenvoudig informatie met elkaar kunnen delen over bedrijven, verenigingen en stichtingen. U hoeft er niets voor te regelen. U ontvangt het automatisch wanneer u start als rechtspersoon of samenwerkingsverband. Een eenmanszaak heeft geen RSIN nummer.

RSIN-nummer opzoeken

Het RSIN staat op het uittreksel Handelsregister. Heeft u geen uittreksel?

  • U kunt uw bedrijfsgegevens inzien met de KVK Bedrijvencheck (hiermee kunt u 30 keer per jaar gratis gegevens bekijken uit het Handelsregister)
  • U kunt telefonisch uw uittreksel laten voorlezen. Dit gaat via 0900 123 45 67 en kost € 0,90 per minuut.
  • U kunt een uittreksel bestellen via KVK.nl.

RSIN achterhalen voor belastingaangifte

Wilt u geld dat u aan een goed doel geeft aftrekken van uw belastingen? Dan heeft u het RSIN van het goede doel nodig. Op Belastingdienst.nl kunt u opzoeken welk RSIN bij uw goede doel hoort.

Wat is een RSIN-nummer?

De afkorting RSIN betekent Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Het is niet hetzelfde als uw KVK-nummer. Met het RSIN kunnen (overheids)organisaties makkelijk informatie met elkaar uit wisselen. U hoeft daardoor niet steeds al uw gegevens te geven. Het RSIN is onder meer gekoppeld aan de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen (BRP) en het Kadaster.

Voor wie is een RSIN?

Het RSIN is voor:

  • rechtspersonen, zoals besloten vennootschappen (bv’s), naamloze vennootschappen (nv's), verenigingen, stichtingen en coöperaties
  • samenwerkingsverbanden, zoals vof's, maatschappen en commanditaire vennootschappen

Eenmanszaken hebben geen RSIN.

Hoe krijgt u het RSIN?

Als rechtspersoon of als samenwerkingsverband krijgt u naast een KVK-nummer automatisch een RSIN tijdens het inschrijven bij KVK. U hoeft dus niet apart een RSIN aan te vragen.

Wat doet de Belastingdienst met het RSIN?

KVK geeft bij uw inschrijving uw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst gebruikt daarna het RSIN om andere nummers samen te stellen, zoals het omzetbelastingnummer, het btw-identificatienummer en het loonheffingennummer.