Dit artikel is gerelateerd aan:

Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL)

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Bent u een mkb’er met maximaal 250 medewerkers en heeft u omzetverlies door de coronacrisis? Dan kunt u de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen. Deze belastingvrije tegemoetkoming geldt voor de periode vanaf 1 juni 2020 tot en met 30 juni 2021.

Wat is de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb?

De TVL helpt u bij het betalen van uw zakelijke vaste lasten bij meer dan 30% omzetverlies (na 1 januari 2021 wordt dit percentage verhoogd). Vaste lasten zijn bijvoorbeeld huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen. De TVL is niet voor loonkosten, hiervoor kunt de NOW-regeling aanvragen.

Hoeveel TVL kunt u krijgen?

Voor de maanden juni tot en met september 2020 krijgt u tegemoetkoming voor 50% van uw vaste lasten. U krijgt minimaal € 1.000 en maximaal € 50.000 voor deze 4 maanden.

Voor de maanden oktober 2020 tot en met juni 2021 krijgt u tegemoetkoming voor 50% van uw vaste lasten. U krijgt minimaal € 750 en maximaal € 90.000 per 3 maanden.

RVO berekent de hoogte van de TVL met uw totale omzetverlies en een percentage vaste lasten voor uw sector. Bekijk de berekening voor de TVL.

Verruiming TVL voor de evenementenbranche

Bent u organisator of toeleverancier in de evenementenbranche? Dan kunt u in kwartaal 4 eenmalig extra TVL-subsidie krijgen. Dit bedrag wordt berekend op basis van uw TVL-subsidie van deze zomer. Deze regeling wordt nog verder uitgewerkt.

Verruiming TVL voor de horeca

Is uw horecabedrijf verplicht gesloten? Dan kunt u in kwartaal 4 eenmalig extra TVL-subsidie krijgen. U kunt de subsidie gebruiken om kosten voor uw voorraad en aanpassingen te vergoeden. Bijvoorbeeld de aanleg van een buitenterras voor de winter. De hoogte van de subsidie komt neer op gemiddeld € 2.500.

Wanneer komt u in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten?

U kunt de Tegemoetkoming Vaste Lasten aanvragen als u voldoet aan onder meer deze voorwaarden:

 • De SBI-code van uw bedrijf staat op deze lijst met vastgestelde SBI-codes. U kunt uw SBI-code opzoeken met de adviestool van RVO. U heeft hiervoor uw KVK-nummer nodig.
 • Let op: in kwartaal 4 is er geen beperking van SBI-codes. Alle bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen TVL aanvragen. (Behalve krediet- en financiële instellingen).
 • U heeft een mkb-bedrijf met maximaal 250 medewerkers.
 • U heeft meer dan 30% omzetverlies door de coronacrisis in oktober tot en met december. Na 1 januari 2021 wordt deze grens voor omzetverlies verhoogd: u heeft meer dan 40% omzetverlies in januari tot en met maart 2021 en meer dan 45% omzetverlies in april tot en met juni 2021.
 • U heeft in de periode juni tot en met september 2020 minimaal € 4.000 vaste lasten (loonkosten en variabele kosten horen hier niet bij).
 • U heeft in de periode oktober 2020 tot en met juni 2021 minimaal € 3.000 aan vaste lasten per 3 maanden (loonkosten en variabele kosten horen hier niet bij).
 • Uw bedrijf is voor 15 maart 2020 opgericht en ingeschreven in het Handelsregister van KVK.
 • Uw bedrijf heeft een vestiging in Nederland.
 • U heeft minimaal 1 vestiging met een ander adres dan uw privéadres. Of de vestiging staat los van de privéwoning en heeft een eigen opgang of toegang. Uitzonderingen zijn horecaondernemingen met een bepaalde SBI-code en ambulante handel (waaronder markthandel, taxivervoer, auto- en motorrijscholen en kermisattracties).
 • Uw bedrijf is niet failliet en heeft geen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank.
 • Uw bedrijf is geen overheidsbedrijf.

Bekijk alle voorwaarden voor de TVL. U kunt met de Adviestool van RVO controleren of u de TVL kunt aanvragen.

Kwam u voor de TOGS-regeling in aanmerking? Dan kunt u ook de TVL aanvragen. Deze sectoren staan op de lijst met vastgestelde SBI-codes. De horeca, recreatie, strandtenten, sportscholen, evenementen, kermissen, ballonvaart, sauna’s, wellnesscentra, podia en theaters vallen hier ook onder.

Let op: in kwartaal 4 is er geen beperking van SBI-codes. Alle bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen TVL aanvragen.

Hoe kunt u TVL aanvragen?

U kunt tot en met 30 oktober 2020 (17.00 uur) de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de maanden juni tot en met september 2020.

Voor de periode vanaf oktober vraagt u de TVL iedere 3 maanden aan:

Q4 2020: TVL subsidie aanvragen voor de maanden oktober, november en december 2020 kan vanaf medio november 2020 tot en met 29 januari 2021. U kunt zich inschrijven voor een update over de opening van de TVL Q4 2020.

Q1 2021: TVL subsidie aanvragen voor de maanden januari, februari en maart 2021 kan vanaf 1 januari t/m 31 maart 2021.

Q2 2021: TVL subsidie aanvragen voor de maanden april, mei en juni 2021 kan vanaf 1 april t/m 30 juni 2021.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven