Dit artikel is gerelateerd aan:

Alcohol verkopen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Verkoopt u alcohol in uw winkel voor gebruik buiten uw winkel? Verkoopt u bijvoorbeeld wijn of bier, die uw klanten ergens anders gaan drinken nuttigen? U moet zich houden aan de regels van de Drank- en Horecawet.

De wet maakt verschil tussen:

  • drank met minder dan 15% alcohol, zoals bier en wijn (inclusief port en sherry, ook wanneer het alcoholpercentage hoger is dan 15%)
  • sterke drank met 15% alcohol of meer.

Drank- en horecavergunning

Als u sterke drank verkoopt, heeft u een drank- en horecavergunning of slijterijvergunning nodig. Uw personeel moet ook aan bepaalde eisen voldoen.

Heeft u een supermarkt, levensmiddelenwinkel, snackbar, traiteurszaak, tabakspeciaalzaak of slijterij? Als u drank met minder dan 15% alcohol verkoopt heeft u geen drank- en horecavergunning of slijterijvergunning nodig.

Bent u van plan om alcohol te verwerken in voedsel, dan is de Drank- en Horecawet niet van toepassing.

Leeftijd controleren voor verkoop van alcohol

U mag alleen alcohol verkopen aan jongeren van 18 jaar of ouderExterne link. Daarom moet u de leeftijd van een jongere controleren. Iedereen die jonger is dan 25 jaar en alcohol koopt, moet zijn legitimatie laten zien. Vraag naar het identiteitsbewijs om de leeftijd vast te stellen. Wordt u binnen 1 jaar 3 keer betrapt op het verkopen van alcohol aan jongeren onder de leeftijdsgrens? Dan kunt u een (tijdelijk) verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank krijgen.

Leeftijd van personeel voor verkoop van alcohol

Als u sterke drank verkoopt, moet uw personeel 16 jaar of ouder zijn. Een leidinggevende moet minimaal 21 jaar zijn. In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze leidinggevende staat op uw vergunning.

Alcohol verkopen in de detailhandel

Als u sterke drank verkoopt, heeft u een slijterijvergunning nodig. In uw slijterij mag u alleen drank verkopen en artikelen zoals kurkentrekkers en glazen. Uw slijterij mag sterke drank op bestelling bij klanten aan huis afleveren. Klanten mogen, als zij daarom vragen, gratis alcoholhoudende drank proeven. Alleen een werknemer van uw slijterij mag deze aanbieden. Een promotieteam mag dit niet.

Heeft u een supermarkt, levensmiddelenwinkel, snackbar, traiteurszaak, tabakspeciaalzaak of slijterij? Dan mag u bier, wijn, port en sherry verkopen. U heeft hiervoor geen vergunning nodig. U heeft ook geen vergunning nodig als u uitsluitend bier, wijn, port of sherry verkoopt. In uw winkel mag u geen drank laten proeven.

Heeft u een winkel met een apart horecagedeelte? Dan moet dit gedeelte aan de volgende eisen voldoen:

  • De ruimte moet aan alle kanten afgescheiden zijn van de winkel.
  • De muren moeten ten minste 2,40 meter hoog zijn.
  • De oppervlakte moet ten minste 35 m2 zijn.
  • U moet de ruimte kunnen afsluiten.
  • Er moeten 2 wc's zijn.

Alcohol verkopen via een webshop

Als u alcohol op bestelling wilt verkopen via uw webshop, moet u in het bestemmingsplan van uw gemeente opzoeken of dit mag. Sterke drank mag u alleen via een webshop verkopen als u ook een slijterij heeft. U heeft geen vergunning nodig om bier, wijn, port en sherry via een webshop te verkopen.

Heeft u geen slijterij of andere winkel? Dan mag u bier, wijn, port en sherry op bestelling alleen afleveren vanuit een afgesloten ruimte waar geen klanten mogen komen. Als u de drank bezorgt, moet u de leeftijd van de klant controleren.

Alcohol verkopen op een markt of evenement

U mag geen alcohol verkopen of schenken op een (waren)markt. Wilt u bier, wijn, port of sherry schenken tijdens een evenement? Dan heeft u een ontheffing drank- en horecavergunning van de gemeente nodig. Hetzelfde geldt voor kant-en-klare mixdranken. U mag sterke drank niet zelf mixen. Tijdens een evenement mag u geen alcohol verkopen.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven