Alcohol verkopen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
± 3 min lezen

Verkoopt u alcohol in uw winkel, slijterij of webshop? Waar moet u volgens de Alcoholwet aan voldoen? Lees het hier.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Verkoopt u alcohol in uw winkel, slijterij of via een webshop? Dan moet u zich houden aan de regels van de Alcoholwet (voorheen: Drank- en Horecawet).

  De wet maakt verschil tussen:

  • drank met minder dan 15% alcohol, zoals bier en wijn (inclusief port en sherry, ook wanneer het alcoholpercentage hoger is dan 15%)
  • sterke drank met 15% alcohol of meer

  Drank- en horecavergunning

  Als u sterke drank schenkt of verkoopt, heeft u een drank- en horecavergunning of slijterijvergunning nodig. Heeft u een supermarkt, levensmiddelenwinkel, snackbar, traiteurszaak, tabakspeciaalzaak of slijterij? U mag drank met minder dan 15% alcohol (of sherry en port) verkopen. U heeft daarvoor geen drank- en horecavergunning of slijterijvergunning nodig.

  Groothandels moeten een slijterijvergunning hebben als ze alcoholische drank aan particulieren verkopen. Verkoopt uw groothandel alleen aan bedrijven? Dan heeft u die vergunning niet nodig.

  Bent u van plan om alcohol te verwerken in voedsel, dan is de Alcoholwet niet van toepassing.

  Verbod op prijsacties met meer dan 25% korting

  U mag geen alcoholhoudende dranken aanbieden met meer dan 25% korting. Het gaat om prijsverlaging van drank met meer dan 0,5% alcohol. Ook ander soort aanbiedingen zijn verboden als de klantkorting meer dan 25% is. Bijvoorbeeld het aanbieden van extra (drank)inhoud, win- en spaaracties of cadeaus als een bierglas. Deze regel geldt voor webshops en winkels als supermarkten en slijterijen. Maar niet voor drank die ter plekke wordt gedronken, zoals in de horeca.

  Stuntprijzen in groothandels

  Het verbod op stuntprijzen met meer dan 25% korting geldt voor verkoop aan consumenten. Heeft u een groothandel en verkoopt u zowel aan bedrijven als aan consumenten? Dan moet u zich ook houden aan de regels voor prijsacties.

  Leeftijd controleren voor verkoop van alcohol

  U mag alleen alcohol verkopen aan jongeren van 18 jaar of ouder. Daarom moet u de leeftijd van een jongere controleren. Vraag naar het identiteitsbewijs om de leeftijd vast te stellen. Supermarkten vragen een legitimatiebewijs aan iedereen die er jonger uitziet dan 25 jaar als ze alcohol willen kopen. Dit hebben de supermarkten samen afgesproken.

  Ook verkopers op afstand mogen alleen alcohol verkopen en leveren aan personen van 18 jaar en ouder. Het gaat bijvoorbeeld om webwinkels van supermarkten en slijterijen, webshops, bierkoeriers en online eetbezorgdiensten. Zij zijn van bestelling tot en met bezorging verantwoordelijk voor de leeftijdscontrole. Deze regel geldt niet voor cateringbedrijven die eten en drinken leveren bij feesten en partijen.

  Leeftijd van personeel voor verkoop van alcohol

  Als u sterke drank verkoopt, moet uw personeel 16 jaar of ouder zijn. Een leidinggevende moet minimaal 21 jaar zijn. In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn.

  Andere producten verkopen en alcohol laten proeven in de detailhandel

  Als u sterke drank verkoopt, heeft u een slijterijvergunning nodig. In uw slijterij mag u alleen drank (met en zonder alcohol) en artikelen zoals kurkentrekkers, wijnkoelers en glazen verkopen. U kunt deze producten ook via uw online slijterij verkopen of op bestelling bij klanten aan huis bezorgen. Klanten mogen, als zij daarom vragen, gratis alcoholhoudende drank proeven. Alleen een werknemer van uw slijterij mag deze aanbieden. Een promotieteam mag dit niet.

  Verkoopt u zwak-alcoholhoudende drank (met minder dan 15% alcohol)? Bijvoorbeeld bier, wijn, port of sherry. In uw winkel mag u geen drank laten proeven. Voor het schenken van alcohol heeft u namelijk een drank- en horecavergunning nodig.

  Winkel met horecagedeelte

  Heeft u een winkel met een apart horecagedeelte? Dan moet dit gedeelte aan de inrichtingseisen voor horecabedrijven voldoen.

  Alcohol verkopen via een webshop

  Als u alcohol op bestelling wilt verkopen via uw webshop, moet u in het bestemmingsplan van uw gemeente opzoeken of dit mag. Sterke drank mag u alleen via een webshop verkopen als u ook een slijterij heeft. U heeft geen vergunning nodig om bier, wijn, port en sherry via een webshop te verkopen.

  Heeft u geen slijterij of andere winkel? U mag dan alleen bier, wijn, port en sherry op bestelling afleveren vanuit een afgesloten ruimte waar geen klanten mogen komen. Als u de drank bezorgt, moet u de leeftijd van de klant controleren.

  Verkoopbeperkingen

  Voor online slijterijen en drankwinkels/ slijterijen gelden dezelfde verkoopbeperkingen. U mag alleen drank met alcohol, alcoholvrije dranken en producten die bij het slijtersbedrijf horen verkopen. Bijvoorbeeld kurkentrekkers, glazen en wijnkoelers.

  Alcohol verkopen op een markt of evenement

  U mag geen alcohol verkopen of schenken op een (waren)markt. Wilt u bier, wijn, port of sherry schenken tijdens een evenement? Dan heeft u een ontheffing Alcoholwet nodig. Hetzelfde geldt voor kant-en-klare mixdranken. U mag sterke drank niet zelf mixen.

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1