Alcohol verkopen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Verkoopt u alcohol in uw winkel voor gebruik buiten uw winkel? Dus verkoopt u gesloten flessen alcoholhoudende drank, die uw klanten ergens anders gaan nuttigen? De regels hiervoor staan in de Drank- en Horecawet.

De wet maakt verschil tussen:

  • drank met minder dan 15% alcohol, zoals bier en wijn (inclusief port en sherry, ook wanneer het alcoholpercentage hoger is dan 15%)
  • sterke drank met 15% alcohol of meer.

Als u sterke drank verkoopt, heeft u een drank- en horecavergunning of slijterijvergunning nodig. Uw personeel moet ook aan bepaalde eisen voldoen. Als u drank met minder dan 15% alcohol verkoopt heeft u geen drank- en horecavergunning of slijterijvergunning nodig. Bent u van plan om alcohol te verwerken in voedsel, dan is de Drank- en Horecawet niet van toepassing.

Leeftijd controleren voor verkoop van alcohol

U mag alleen alcohol verkopen aan jongeren van 18 jaar of ouderExterne link. Daarom moet u de leeftijd van een jongere controleren. Iedereen die jonger is dan 25 jaar en alcohol koopt, moet zijn legitimatie laten zien. Vraag naar het identiteitsbewijs om de leeftijd vast te stellen. Wordt u binnen 1 jaar 3 keer betrapt op het verkopen van alcohol aan jongeren onder de leeftijdsgrens? Dan kunt u een (tijdelijk) verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank krijgen.

Leeftijd van personeel voor verkoop alcohol

Als u sterke drank verkoopt, moet uw personeel 16 jaar of ouder zijn. Een leidinggevende moet minimaal 21 jaar zijn. In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze leidinggevende staat op uw vergunning.

Lees meer over:

alles sluiten

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven