Zoeken

Toestemming vragen voor medewerkers beveiligingsorganisatie en recherchebureau

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Heeft u een beveiligingsorganisatie of recherchebureau? Dan moet u voor al uw medewerkers toestemming vragen aan de korpschef van de politie.

Toestemming voor medewerkers

U vraagt toestemming voor al uw medewerkers aan de korpschef van de politie in uw buurt. U moet ook toestemming vragen voor medewerkers in uw organisatie die geen beveiligingswerk of recherchewerk doen.

Werkt uw medewerker op een luchtvaartterrein? Dan moet u toestemming vragen aan de commandant van de Koninklijke Marechaussee.

U krijgt toestemming als uw medewerker de juiste opleiding heeft en door de screening komt. De korpschef of de commandant screent uw medewerker op betrouwbaarheid en vakbekwaamheid en controleert of uw medewerker ooit voor strafbare feiten is veroordeeld.

Als u of uw medewerker niet aan de regels kan voldoen, kunt u in sommige gevallen een ontheffing aanvragen. Bijvoorbeeld voor de opleidingseis (diploma) of de uniformdraagplicht.

Toestemming voor leidinggevenden

U heeft voor leidinggevenden in een beveiligingsorganisatie of recherchebureau toestemming nodig van de minister van Justitie en Veiligheid (J&V).

U kunt toestemming aanvragen voor uw leidinggevenden bij Justis. Voor elke leidinggevende moet u apart toestemming vragen. De toestemming is verplicht voor mensen die de dagelijkse leiding hebben en voor mensen die het beleid binnen de organisatie bepalen.

Ook voor leidinggevende die zelf beveiligings- of recherchewerkzaamheden doen, moet u toestemming vragen aan de korpschef van de politie in uw buurt.

Legitimatiebewijs aanvragen

Heeft uw medewerker toestemming gekregen om beveiligings- of recherchewerkzaamheden te doen? Dan moet u een legitimatiebewijs voor uw medewerker aanvragen bij de korpschef van de politie.

Uw medewerkers moeten dit legitimatiebewijs onder werktijd altijd bij zich hebben. Een legitimatiebewijs is maximaal 3 jaar geldig.

Als uw medewerker geen beveiliger meer is, moet u het legitimatiebewijs teruggeven aan de korpschef. Doet u dit niet, dan kunt u een boete krijgen.

Digitaal toestemming vragen met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunnen particuliere alarmcentrales en recherchebureaus voor hun medewerkers digitaal toestemming vragen bij Politie Nederland of Justis. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1