Toestemming en legitimatiebewijs voor medewerkers van beveiligingsorganisaties en recherchebureaus

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Heeft u een beveiligingsorganisatie of recherchebureau? Dan moet u toestemming vragen aan de korpschef van de politie.

Toestemming vragen

U vraagt toestemming voor al uw medewerkers aan de korpschef van de politie in uw buurt. Uw medewerker krijgt toestemming als uw medewerker de juiste opleiding heeft en door de screening komt. De korpschef screent uw medewerkers op betrouwbaarheid en vakbekwaamheid. De korpschef controleert of uw medewerker ooit voor strafbare feiten is veroordeeld. Dit geldt ook voor de medewerkers die geen beveiligings- of recherchewerk doen.

Legitimatiebewijs aanvragen

U moet een legitimatiebewijs aanvragen voor uw medewerkers die toestemming hebben om beveiligings- of recherchewerkzaamheden te doen. U kunt dit legitimatiebewijs aanvragen bij de korpschef van de politie. Uw medewerkers moeten dit legitimatiebewijs onder werktijd altijd bij zich hebben. Een legitimatiebewijs is maximaal 3 jaar geldig. Als uw medewerker geen beveiliger meer is, moet u het legitimatiebewijs teruggeven aan de korpschef. Doet u dit niet, dan kunt u een boete krijgen.

Toestemming voor leidinggevenden

U heeft voor leidinggevenden in een beveiligingsorganisatie of recherchebureau toestemming nodig van de minister van Justitie en Veiligheid (J&V). U kunt toestemming aanvragen voor uw leidinggevenden bij Justis. Voor elke leidinggevende moet u apart toestemming vragen. De toestemming is verplicht voor mensen die de dagelijkse leiding hebben en voor mensen die het beleid binnen de organisatie bepalen.

Als een leidinggevende ook zelf beveiligings- of recherchewerkzaamheden doet, moet u ook toestemming vragen aan de korpschef van de politie in uw buurt.

Particuliere alarmcentrale

Heeft u een particuliere alarmcentrale? Dan mag u alarmapparatuur alleen laten installeren en onderhouden door gediplomeerde installateurs. Deze installateurs moeten een verklaring van betrouwbaarheid hebben. De installateur vraagt zelf de verklaring aan bij de korpschef van het politiekorps van zijn woonplaats.

Digitaal toestemming vragen met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunnen particuliere alarmcentrales en recherchebureaus voor hun medewerkers digitaal toestemming vragen bij Politie Nederland of Justis. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1