Vergunning aanvragen voor een particuliere beveiligingsorganisatie of recherchebureau

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Wilt u een particuliere beveiligingsorganisatie of recherchebureau beginnen? Dan heeft u een vergunning nodig.

Wat is een beveiligingsorganisatie?

Onder particuliere beveiligingsorganisatie valt:

  • particuliere beveiliging van organisaties of locaties
  • bedrijfsbeveiligingsdiensten die de eigen organisatie beveiligen
  • particulier geld- en waardetransport
  • particuliere alarmcentrales
  • videotoezichtcentrales
  • particulier onderzoeks- en recherchebureau

Vergunning aanvragen (Wpbr-aanvraag)

U kunt de vergunning voor uw particuliere beveiligingsorganisatie of recherchebureau aanvragen bij Justis. Dit kan digitaal en schriftelijk. De vergunning is voor maximaal 5 jaar en kost geld. Justis kan u ook een vergunning voor een kortere periode geven. U moet daarna uw vergunning verlengen.

U moet ook toestemming vragen voor de leidinggevenden en de medewerkers in uw beveiligingsorganisatie of recherchebureau.

Vergunning voor freelance beveiliger (zzp'er)

Als u een zelfstandige beveiliger (zzp'er) bent dan heeft u een vergunning voor een particuliere beveiligingsorganisatie nodig.

Bent u een zelfstandige beveiliger en valt u onder de verantwoordelijkheid van de beveiligingsorganisatie (met vergunning) die u inhuurt? En u krijgt een uniform en een legitimatiebewijs van die organisatie? Dan heeft u geen vergunning nodig.

Beveiliging horeca

Als u een horecaondernemer bent en u heeft zelf horecaportiers in dienst, dan moet u een vergunning hebben. U moet 3 maanden voordat uw vergunning afloopt een verlenging aanvragen.

Ontheffing voor boa

Een boa mag geen werk voor een beveiligingsorganisatie of recherchebureau doen, of een beveiligingsorganisatie of recherchebureau hebben. Voor boa's kunt u een ontheffing van dit verbod aanvragen bij het ministerie van J&V.

Digitaal vergunning aanvragen met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunnen particuliere alarmcentrales en recherchebureaus de vergunning digitaal aanvragen bij Justis. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Dit artikel is gerelateerd aan: