Zoeken

Vergunning aanvragen voor een particuliere beveiligingsorganisatie of recherchebureau

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Wilt u een particuliere beveiligingsorganisatie of recherchebureau beginnen? Dan heeft u een vergunning nodig. U moet ook toestemming aanvragen bij de minister van Justitie en Veiligheid (J&V) voor uw leidinggevenden en medewerkers om dit werk te mogen doen. Er zijn verschillende soorten beveiligingsorganisaties.

Vergunning aanvragen (Wpbr-aanvraag)

Als u een particuliere beveiligingsorganisatie of recherchebureau begint, moet u een vergunning hebben. U kunt de vergunning voor uw particuliere beveiligingsorganisatie of recherchebureau aanvragen bij Justis. Dit kan digitaal en schriftelijk. De vergunning is voor maximaal 5 jaar. Justis kan u ook een vergunning voor een kortere periode geven. U moet daarna uw vergunning verlengen.

Toestemming voor leidinggevenden aanvragen

Als leidinggevende binnen uw beveiligingsorganisatie of recherchebureau moet u toestemming van de minister van J&V aanvragen bij Justis. Dit kan tegelijk met uw vergunningaanvraag. Voor elke leidinggevende die u later aanneemt, moet u opnieuw toestemming vragen. De toestemming is verplicht voor mensen die de dagelijkse leiding hebben en voor mensen die het beleid binnen de organisatie bepalen.

Toestemming voor medewerkers aanvragen

Beveiligingsorganisaties en recherchebureaus moeten voor elke medewerker toestemming aanvragen bij de korpschef van de politie. Als u naast uw taak als leidinggevende ook zelf beveiligings- of recherchewerkzaamheden uitvoert, moet u ook toestemming vragen.

Beveiliging horeca

Ook als u horecaondernemer bent en zelf portiers in dienst heeft, moet u een vergunning hebben. U moet 3 maanden voordat uw vergunning afloopt een verlenging aanvragen.

Geschiktheidsverklaring voor een hond

Wilt u een surveillancehond of een bewakingshond inzetten? Dan heeft u een verklaring nodig waaruit blijkt dat de hond geschikt is. De hondenbegeleider moet de verklaring in zijn bezit hebben. U kunt de verklaring aanvragen bij:

Wie mogen geen beveiligingsbedrijf oprichten?

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's), officieren van justitie, politie-ambtenaren en militairen van de Koninklijke Marechaussee mogen geen beveiligingsbedrijf of recherchebureau oprichten. Ook mogen zij geen werkzaamheden verrichten voor een beveiligingsbedrijf of recherchebureau. Voor boa's kunt u een ontheffing van dit verbod aanvragen bij het ministerie van J&V.

Digitaal vergunning aanvragen met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunnen particuliere alarmcentrales en recherchebureaus de vergunning digitaal aanvragen bij Justis. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1