Twee tarieven voor box 2 inkomstenbelasting

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen
Ingangsdatum: in 2024

Wat verandert er?

Bent u partner in een vennootschap of directeur-grootaandeelhouder (dga) met een aanmerkelijk belang (meer dan 5% van de aandelen) in het bedrijf? Of keert u dividend uit over uw winst aan aandeelhouders? Vanaf 2024 gelden in box 2 van de inkomstenbelasting 2 tarieven:

  • een basistarief 24,5% voor inkomsten tot € 67.000
  • een hoog tarief van 31% voor inkomsten daarboven

Op dit moment geldt voor box 2 nog één tarief van 26,9%.

Bent u fiscaal partner? Voor u geldt dan dat het verzamelinkomen in box 2 tot € 134.000 met het basistarief wordt belast.

Het kabinet wil het zo aantrekkelijker maken voor bedrijven om hun aandeelhouders ieder jaar dividend uit te keren, zodat dit geheel of grotendeels in het basistarief belast wordt.

Voor wie?

  • vennoten en dga’s
  • bedrijven met aandeelhouders

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in 2024 in. De precieze datum is nog niet bekend.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1