Uw werknemers willen thuiswerken

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
3 min lezen
English version

Werken uw werknemers (deels) thuis? Dan komen daar verschillende regels en verplichtingen bij kijken. Zo geldt de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) ook voor de thuiswerkplek. En mag u uw werknemers niet zomaar controleren. Zij hebben recht op privacy.

Wat is thuiswerken en hybride werken?

Werknemers die thuiswerken doen thuis het werk dat zij normaal op kantoor of een werkplek samen met collega's zouden doen. Werknemers die hybride werken, doen hun werk voor een deel thuis en voor een deel op kantoor.

Inzetten op hybride werken

Tijdens de coronapandemie werkten veel werknemers vanuit huis. Nu de meeste coronamaatregelen niet meer nodig zijn, moedigt de Rijksoverheid hybride werken aan. Thuiswerken heeft namelijk voordelen. Zoals minder reistijd en -kosten. Overleg met uw werknemers waar zij behoefte aan hebben bij hybride werken. En maak duidelijke afspraken over werken vanuit huis.

Is thuiswerken een recht?

Thuiswerken is geen wettelijk recht. Volgens de Wet Flexibel Werken die er nu is, mogen uw werknemers een schriftelijke aanvraag doen om (voor een deel) thuis te werken. Bijvoorbeeld omdat zij zich zorgen maken over hun gezondheid. U moet een goede reden hebben om de aanvraag te weigeren.

Voorbeelden van goede redenen zijn:

 • Thuiswerken zorgt voor problemen met het werkrooster.
 • Het werk kan niet op een andere plek worden gedaan.
 • De thuiswerkplek is niet veilig of geschikt voor het werk.

Ook zijn er voorwaarden voor werknemers die vanuit huis willen werken:

 • Er werken 10 werknemers of meer bij het bedrijf.
 • De werknemer is een half jaar of langer in dienst.
 • De werknemer doet 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum een schriftelijk verzoek.

Arbowet en zorgplicht bij thuiswerken

De werkgever heeft zorgplicht voor de werknemer. Ook als de werknemer vanuit huis werkt. Daarom gelden er arboregels bij thuiswerken. U moet bijvoorbeeld voorlichting geven. Over hoe uw werknemers veilig en gezond kunnen werken. En zorgen voor een goede en veilige thuiswerkplek.

Lees meer over de Arbowet bij thuiswerken.

Thuiswerkvergoeding

Wanneer werknemers thuiswerken, hebben zij extra kosten die zij op kantoor niet hebben. Denk aan kosten voor verwarming, water, elektriciteit, maar ook thee, koffie en toiletpapier. U kunt deze kosten onbelast vergoeden met een thuiswerkvergoeding van € 2,35 per dag.

Mag u werknemers controleren bij thuiswerken?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om werknemers te controleren. Bijvoorbeeld volgprogramma’s om bij te houden wat werknemers op hun computer doen. U mag dit niet zomaar doen. Alleen onder bepaalde voorwaarden mag u controleren. De controle van uw werknemers moet belangrijk zijn. Dat wil zeggen dat u uw doel niet op een andere manier kunt bereiken. Ook moet u vooraf laten weten aan werknemers dat u controleert. En hoe u controleert. Werknemers hebben namelijk recht op privacy.

U moet zich daarom altijd houden aan de privacywet. Ook moet u kunnen uitleggen waarom de controle belangrijk is. En waarom het belangrijker is dan de privacy van uw werknemers. Dit kan per geval verschillen.

Lees meer over de controle van werknemers bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Denk aan informatiebeveiliging

Thuiswerken zorgt voor risico’s voor de beveiliging van bedrijfsinformatie. Deze risico’s zijn anders dan wanneer uw werknemer alleen op kantoor werkt. Als uw werknemer bijvoorbeeld een eigen mobiele telefoon gebruikt, kan dat een risico zijn. Omdat de veiligheidsinstellingen minder goed staan dan bij een telefoon van het bedrijf. Het is ook belangrijk dat uw werknemers weten dat er risico's zijn.

Het National Cyber Security Centrum (NCSC) raadt aan om extra maatregelen te nemen om bijvoorbeeld een datalek te voorkomen. Maak een duidelijk beleid. Dan weet iedereen wat wel en niet mag. U kunt bijvoorbeeld de volgende afspraken maken:

 • Gebruik sterke wachtwoorden.
 • Laat computers niet onbewaakt achter, ook niet thuis.
 • Zorg dat het netwerk veilig is, met beveiligde verbindingen.
 • Installeer beveiligingssoftware, bijvoorbeeld antivirussoftware.
 • Spreek af welke apps en diensten uw werknemers mogen gebruiken.

Lees meer over beveiliging bij thuiswerken op NCSC.nl.

Feiten en cijfers: thuiswerken

De grafiek toont het aantal personen dat (weleens) thuiswerkt vergeleken met de totale beroepsbevolking. Het aantal thuiswerkers is in de afgelopen jaren licht gestegen.