Zoeken

Vaarbevoegdheidsbewijs en monsterboekje aanvragen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 2 min lezen

Bent u zeevarende op een Nederlands schip? Dan moet u een geldig vaarbevoegdheidsbewijs en een monsterboekje hebben. Als u werkt op een tanker heeft u ook een bekwaamheidsbewijs voor het dienstdoen op tankers nodig.

Vaarbevoegdheidsbewijs

Elke zeevarende met een functie die in het bemanningsplan of bemanningscertificaat van het schip staat moet een geldig vaarbevoegdheidsbewijs hebben. U moet de juiste opleiding en ervaring (diensttijd) hebben en lichamelijke geschikt zijn. Iedere functie heeft andere eisen. U kunt uw eerste aanvraag voor het vaarbevoegdheidsbewijs doen bij Kiwa Register als u een diploma of kennisbewijs heeft dat niet ouder is dan 4 jaar.

Bent u een buitenlandse zeevarende op een Nederlands schip? En komt u uit een land dat niet tot de Europese Unie of de EER-landen behoort? Dan kunt u een vaarbevoegdheidsbewijs laten erkennen bij Kiwa Register.

Vaarbevoegdheidsbewijs verlengen

Het vaarbevoegdheidsbewijs voor een officier is 5 jaar geldig. Om uw vaarbevoegdheidsbewijs te verlengen bij Kiwa Register moet u aantonen dat u in de afgelopen 5 jaar ten minste 12 maanden vaartijd heeft opgedaan of 3 maanden vaartijd in 6 maanden. Als uw vaarbevoegdheidsbewijs meer dan 5 jaar is verlopen, kunt u deze niet meer verlengen.

Bekwaamheidsbewijs werken op tankers

Werkt u op een tanker? Dan heeft u naast het vaarbevoegdheidsbewijs en het monsterboekje ook een bekwaamheidsbewijs voor het dienstdoen op tankers nodig. Welk bekwaamheidsbewijs u nodig heeft hangt af van uw functie en het soort tanker. U kunt het bekwaamheidsbewijs aanvragen bij Kiwa Register.

Voor uw aanvraag heeft u een erkend trainingscertificaat of 90 dagen vaartijd op een relevant tankerschip nodig. Om uw bekwaamheidsbewijs te verlengen bij Kiwa Register moet u 90 dagen hebben gevaren op een relevant tankerschip.

Monsterboekje en Monsterrol

Elke zeevarende moet een monsterboekje hebben. U kunt het monsterboekje digitaal aanvragen bij Kiwa Register. In het monsterboekje staan gegevens over werkervaring en opleidingen en is nodig om de bemanningsleden in het Centraal register bemanningsgegevens te registreren. Het monsterboekje is 10 jaar geldig.

Aan boord van een zeeschip moet een monsterrol (lijst van de bemanning) aanwezig zijn. Hierin staan onder meer de namen en functies, geboortedata en data van aan- en afmonstering van de bemanning. Als scheepsbeheerder moet u altijd weten welke personen aan boord zijn. Krijgt u een definitieve, opgemaakte monsterrol of een wijziging daarop van de kapitein? Dan moet u dit melden bij Kiwa Register.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1