HomeWetten en regels

Vergunning voor seksbedrijf

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op < 1 min lezenEnglish version

Wilt u een seksbedrijf (zoals een bordeel) beginnen of overnemen? Vraag uw gemeente welke vergunningen u nodig heeft en welke regels u moet volgen.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

U heeft een vergunning nodig van de gemeente. Als u een vergunning voor een seksbedrijf aanvraagt, gaat het meestal om een exploitatievergunning seksbedrijven (seksinrichting).

Seksbedrijven zijn bijvoorbeeld:

  • seksbioscopen
  • bordelen
  • escortbedrijven
  • erotische massagesalons

Vast aantal seksbedrijven

Sommige gemeenten leggen per gebied vast hoeveel seksbedrijven (seksinrichtingen) er mogen zijn. Het kan zo zijn dat u geen nieuw seksbedrijf mag beginnen. U kunt wel een seksbedrijf dat al bestaat overnemen.

Voorwaarden vergunning seksbedrijf

Bekijk de voorwaarden bij de gemeente waar u het seksbedrijf wilt overnemen of beginnen. Meestal gaan de voorwaarden voor een exploitatievergunning seksbedrijf over:

  • de leeftijd van de eigenaar, beheerder en sekswerkers (21 jaar of ouder)
  • een goedgekeurd bedrijfsplan
  • geldige werkvergunningen voor de sekswerkers
  • het tegengaan van mensenhandel en uitbuiting

Integriteitsonderzoek (Wet Bibob)

Voordat u een seksbedrijf kunt beginnen, kan de gemeente een integriteitsonderzoek volgens de Wet Bibob doen. Dit is een onderzoek naar uw achtergrond en uw bedrijfsplannen. De overheid wil met dit onderzoek voorkomen dat ze criminele activiteiten financiert of dat u misbruik maakt van een vergunning. Het resultaat van het onderzoek kan zijn dat u de vergunning niet krijgt.

Online vergunning aanvragen met de Berichtenbox

Met de Berichtenbox voor bedrijven vraagt u de vergunning voor seksbedrijf online aan bij de gemeente. Dit is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer online berichten uitwisselt met Nederlandse overheden.

Zie ook

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie