Voorwaarden medische keuring
Gaat u personeel aannemen? U mag tijdens een sollicitatiegesprek geen vragen stellen over gezondheid en ziekte (verzuim) van een sollicitant. Dat mag alleen bij een aanstellingskeuring (medische keuring). Wilt u een sollicitant een aanstellingskeuring laten ondergaan? Dat mag alleen als de sollicitant aan bepaalde medische eisen moet voldoen om de functie te kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld bij zwaar lichamelijk werk.
Regels en toezicht op aanstellingskeuringen
U mag alleen een aanstellingskeuring doen, voor een sollicitant op een functie waarbij risico’s zijn voor de gezondheid en veiligheid van de werknemer of die van andere personen. Denk aan een gezichtsbeperking bij een chauffeur. Voor deze functies gelden bijzondere functie-eisen.
U moet zich als werkgever houden aan bepaalde regels bij een aanstellingskeuring, zoals:
- U moet in de vacaturetekst vermelden dat een aanstellingskeuring onderdeel is van de selectieprocedure.
- Alleen een geregistreerde bedrijfsarts mag de keuring uitvoeren.
- Een aanstellingskeuring mag pas plaatsvinden als u de keuze voor de kandidaat heeft gemaakt. Dat is dus aan het eind van de sollicitatieprocedure.
- De bedrijfsarts heeft toestemming van de sollicitant nodig om de onderzoeksresultaten aan de aanstaand werkgever door te geven.
Of u aanstellingskeuringen volgens de regels uitvoert, controleert de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) van de Sociaal-Economische Raad (SER). Sollicitanten, keuringsartsen, werkgevers en ondernemingsraden kunnen hier een klacht indienen.
Moet u uw werknemers laten keuren?
U kunt verplicht zijn om uw werknemers een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) aan te bieden. Dat staat soms in de CAO. Uw werknemers kunnen vrijwillig deelnemen aan het PAGO.
Dit artikel is gerelateerd aan:
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)