Waarom heeft u een ATA-carnet nodig?

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Handig bij tijdelijke uitvoer

Om bij tijdelijke uitvoer oponthoud en administratieve rompslomp aan de grens te beperken, kunt u in veel landen buiten de EU gebruik maken van een ATA-carnet. Dit internationale douanedocument, een soort paspoort voor uw goederen, vraagt u aan bij de KvK. Een ATA-carnet kunt u gebruiken bij tijdelijke uitvoer van bijvoorbeeld:

  • monsters en reclamemateriaal;
  • tentoonstellingsmateriaal;
  • gereedschappen voor het verrichten van onderhoud, reparatie en service;
  • foto-, video- en filmmateriaal, muziekinstrumenten, toneel- en theaterattributen.

Voorbeeld: Hoe werkt een ATA-carnet?

Stel: u wilt een beurs in Rusland bezoeken om daar uw machines onder de aandacht te brengen. De Russische douane wil dat u daar dan invoerrechten over betaalt. Omdat uw machines maar tijdelijk in Rusland verblijven, hoeft u niets te betalen omdat u een ATA-carnet heeft. Het ATA-carnet bevat een aantal strookjes waar de douanes stempels op zetten, namelijk bij uitvoer, invoer, wederuitvoer en wederinvoer. De Russische douane kan dan zien of uw goederen Rusland verlaten hebben.

Voordeel van een ATA-carnet

Met een ATA-carnet betaalt u geen btw, invoerrechten of borgsommen. Bovendien vereenvoudigt het de douaneprocedures, omdat u één document gebruikt.

Geldigheid ATA-carnet

Met een ATA-carnet kunt u 1 jaar lang bepaalde goederen onbeperkt in-, uit- en doorvoeren. Het carnet is geldig in de landen van de ATA-conventieExternal link. Voorwaarde is dat u de goederen beroepsmatig nodig heeft, dus niet voor privégebruik.

ATA-carnet terugsturen naar de KvK

Nadat u het ATA-carnet gebruikt heeft, stuurt u het terug naar de KvK. De KvK moet namelijk kunnen aantonen dat u de goederen hebt teruggebracht. Na een jaar is uw ATA-carnet niet meer geldig. Mocht u het carnet nog in uw bezit hebben, dan stuurt de KvK u een schriftelijk verzoek om het carnet te retourneren.

Gebruikte carnets kunt u aangetekend retour sturen naar: Kamer van Koophandel Nederland, t.a.v. Afd. Carnets, Postbus 2852, 1000 CW Amsterdam.

FAQ en landenoverzicht

De FAQExternal link geeft antwoord op de meestgestelde vragen. Ga naar het landenoverzichtExternal link van RVO.nl voor informatie over het regelen van de tijdelijke invoer in het buitenland.

Aanvragen

Vraag uw ATA-carnetExternal link aan.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Gerelateerde pagina's

Deze informatie is geplaatst door

KVK