Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Werken met explosieven

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 2 min lezenEnglish version

Werkt u met explosieven? Dan gelden er regels voor u en uw personeel. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of bedrijven en personen die met explosieven werken de regels volgen.

Erkenning aanvragen

U mag alleen explosieven maken, vervoeren, opslaan, gebruiken en verhandelen met een erkenning.

U heeft de volgende erkenningen nodig:

  • Een erkenning voor uw bedrijf. Deze vraagt u aan bij de politie in de buurt waar uw bedrijf gevestigd is.
  • Een erkenning voor iedere werknemer die werkt met explosieven. Deze vraagt u aan bij de politie in de regio waar uw werknemer woont.

Een erkenning is maximaal 5 jaar geldig. Daarna kunt u opnieuw een erkenning aanvragen.

Register bijhouden

Alles wat u doet met explosieven, moet u bijhouden in een register. Dat is een overzicht van welke explosieven u ontvangt, gebruikt of aan andere bedrijven levert. Explosieven hebben een unieke identificatie. Die moet u ook in het register zetten. Zonder die identificatie mag u de explosieven niet verhandelen. Deze informatie moet u minstens 10 jaar bewaren.

Registratie bij VOMES

Als u met explosieven werkt, moet u zich registreren bij VOMES. Wilt tijdelijk of vast in Nederland met explosieven werken en heeft u uw beroepskwalificaties in het buitenland behaald? Dan moet u zich melden bij VOMES voordat u met de werkzaamheden begint.

Wabo-vergunning voor opslaan explosieven

De opslag van explosieven moet aan milieueisen en bouwtechnische eisen voldoen. U vraagt hiervoor een Wabo-vergunning aan bij uw gemeente en in sommige gevallen bij de provincie.

Verplicht arbo-certificaat

Voor het werken met explosieven is een arbo-certificaat verplicht. Een gecertificeerd bedrijf controleert of de medewerkers, het proces of de dienst aan alle eisen voldoen.

Overbrengingsvergunning voor vervoeren explosieven

Als u explosieven wilt vervoeren, heeft uw chauffeur een ADR-certificaat nodig. U moet ook een overbrengingsvergunning aanvragen:

  • Vervoert u explosieven voor civiel gebruik binnen Nederland? Dan vraagt u een binnenlandse overbrengingsvergunning aan bij het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente waar de explosieven naartoe gaan.
  • Vervoert u explosieven voor civiel gebruik binnen de EU-lidstaten? Dan moet u daarvoor toestemming hebben van de lidstaten van waaruit, waardoor en waarnaar ze worden vervoerd.
  • Vervoert u explosieven voor civiel gebruik in Nederland die uit een andere EU-lidstaat komen? Dan moet u naast het aanvragen van een een binnenlandse overbrengingsvergunning ook toestemming vragen aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
  • Vervoert u explosieven voor de mijnbouw? Dan vraagt de ontvanger de overbrengingsvergunning aan bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Digitaal aanvragen met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u de erkenning en de overbrengingsvergunning digitaal aanvragen bij de verschillende organisaties. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Zie ook

Naar boven