MenuZoekenZoekenHomeFinanciering

Zakelijk leasen

Deze informatie is geplaatst door:KVKKVK± 3 min lezen

Bij zakelijk leasen financiert een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel, bijvoorbeeld een auto of machine. U neemt het bedrijfsmiddel in gebruik of wordt eigenaar met een een leasecontract. Het grote voordeel van leasen is dat u het aanschafbedrag niet in 1 keer betaalt.

Wat is zakelijk leasen?

Bij zakelijk leasen financiert een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel, bijvoorbeeld een vrachtwagen of apparaat. Afhankelijk van de leasevorm die u kiest, gebruikt u het bedrijfsmiddel of wordt u er eigenaar van. U spreekt met de leasemaatschappij af hoelang u het bedrijfsmiddel wilt gebruiken. Of u spreekt af binnen welke periode u het bedrijfsmiddel afbetaalt. Iedere maand betaalt u een afgesproken bedrag aan de leasemaatschappij. Zo hoeft u niet in 1 keer veel geld uit te geven.

Welke vormen voor zakelijk leasen zijn er?

Bij leasing van bedrijfsmiddelen kunt u kiezen uit:

Operational lease

Bij operationele lease gebruikt u het bedrijfsmiddel, maar blijft de leasemaatschappij eigenaar. U huurt het bedrijfsmiddel dus eigenlijk van de leasemaatschappij. Met de leasemaatschappij spreekt u een maandprijs af en hoe lang u het bedrijfsmiddel gaat gebruiken. U kunt kiezen voor extra services, zoals onderhoud, reparaties en verzekeringen. Hier betaalt u extra voor. Aan het einde van de leaseperiode neemt de leasemaatschappij het bedrijfsmiddel weer terug. U kunt het bedrijfsmiddel soms ook kopen voor de marktwaarde van dat moment of voor een vooraf afgesproken prijs.

Economisch risico en kosten

Een bedrijfsmiddel dat wordt gebruikt, wordt in de loop van de tijd steeds minder waard. Dit heet economisch risico. De leasemaatschappij is bij operational lease eigenaar van het bedrijfsmiddel en draagt daarom het economisch risico. Hierdoor is operational lease duurder dan financial lease.

Financial lease

Bij financial lease bent u eigenaar van het bedrijfsmiddel. De leasemaatschappij koopt het bedrijfsmiddel en leaset het aan u. U betaalt de leasemaatschappij iedere maand in termijnen terug. Bij financial lease heeft u dus een soort lening bij de leasemaatschappij.

Economisch risico en kosten

Een bedrijfsmiddel dat wordt gebruikt, wordt steeds minder waard. Dit heet economisch risico. Omdat u bij financial lease eigenaar bent van het bedrijfsmiddel draagt u het economisch risico. Hierdoor is het maandbedrag bij financial lease goedkoper dan bij operational lease.

Auto leasen met financial lease

Bij financial lease gebruikt u de auto en bent u eigenaar van de auto. U betaalt daarvoor een vast bedrag per maand. Dit bedrag is voor de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. U betaalt zelf de brandstof en eventuele verkeersboetes. Bij schade is er een eigen risico. U leaset de auto voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden. Na de afgesproken periode levert u de auto in. Als u meer kilometers reed dan u afsprak, moet u bijbetalen.

Gebruikt u uw bedrijfsauto ook privé? Bij private lease geldt geen fiscale bijtelling voor ondernemers. Wel zijn er andere fiscale mogelijkheden.

Waar kiest u voor: operational lease of financial lease?

Bij operational lease loopt de leasemaatschappij meer risico dan bij financial lease. Dit risico verrekent de leasemaatschappij in de prijs die u per maand betaalt. Hierdoor is operational lease duurder dan financial lease of een banklening. Voor de hogere prijs krijgt u gemak terug en heeft u minder risico’s.

Startende ondernemers komen vaak alleen in aanmerking voor operational lease.

Operational leaseFinancial lease
Kosten zijn:hogerlager
Risico voor:leasemaatschappijondernemer
Gemak:meerminder

Voordelen zakelijk leasen

De 3 belangrijkste voordelen zijn:

  1. Doordat u bedrijfsmiddelen leaset in plaats van koopt, houdt u werkkapitaal binnen uw bedrijf. Werkkapitaal is het geld dat u nodig heeft om aan uw financiële verplichtingen te voldoen, bijvoorbeeld voorraden aanvullen, leveranciers betalen en salarissen uitkeren.
  2. De leasemaatschappij weet vaak veel over het bedrijfsmiddel en kan u daardoor goed adviseren.
  3. Leasing kunt u combineren met andere vormen van financiering, zoals een banklening. Een mix van financieringsvormen zorgt voor risicospreiding.
Naar boven