Zoeken

Zzp'er en pensioen

Deze informatie is geplaatst door KVK

± 2 min lezen

Als zzp'er bouwt u niet automatisch een pensioen op. Hoe kunt u uw aanvullend pensioen regelen? Lees wat uw mogelijkheden zijn.

Wat is pensioen?

Pensioen is het inkomen dat u ontvangt vanaf het moment dat u stopt met werken. U kunt niet vroeg genoeg beginnen met het opbouwen van een pensioenspaarpot. Zo kunt u later dingen blijven doen die u nu ook doet.

Als zzp’er heeft u net als iedereen recht op AOW (Algemene Ouderdomswet), maar dat is een basisinkomen. Iemand in loondienst bouwt vaak pensioen op via de werkgever. Als ondernemer dient u meestal zelf voor een pensioen te zorgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om als ondernemer een aanvullend pensioen te regelen.

Oude pensioenregeling voortzetten

Werkte u voordat u zzp’er werd in dienst van een werkgever? Dan is het soms mogelijk om de pensioenregeling die u had voort te zetten. Het voordeel hiervan is dat het risico van overlijden en arbeidsongeschiktheid (mits aanwezig in de pensioenregeling) gedekt blijft.

Pensioenfondsen soms verplicht

In een groot aantal bedrijfstakken bestaat voor personeel een verplicht bedrijfstakpensioenfonds. Bent u ondernemer in één van de volgende bedrijfstakken? Dan is deelname aan het bedrijfstakpensioenfonds ook voor u verplicht:

Oefent u één van de volgende beroepen uit? Dan is deelname aan uw beroepspensioenfonds verplicht. Het maakt hierbij niet uit of u zelfstandig ondernemer bent of in loondienst werkt.

Sparen voor een lijfrente

Bij een lijfrente spaart u voor een kapitaal dat u, als u stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Sparen voor een lijfrente doet u via een bank of een verzekeraar. De premie die u betaalt voor een lijfrente kunt u tot op zekere hoogte van de belasting aftrekken.

Sparen of beleggen

Zolang u werkt, kunt u uiteraard ook zelf geld apart zetten voor later. Dat kan bijvoorbeeld via een spaarrekening of door geld te beleggen. Zelf sparen vereist wel zelfdiscipline. Mocht u willen beleggen, dan is het raadzaam u daarover te laten adviseren.

Een oudedagsreserve opbouwen

Als u minimaal 1.225 uur per jaar aan uw onderneming besteedt, en uw AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt. Dan kunt u een deel van de jaarwinst toevoegen aan uw oudedagsreserve (FOR). U mag dan een bepaald percentage van de winst aftrekken. U betaalt daarover nu geen inkomstenbelasting. Let op: vanaf 1 januari 2023 stopt de FOR. U kunt dan geen oudedagsreserve meer opbouwen.

Pensioen opgebouwd als directeur-grootaandeelhouder (dga)

Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en hebt u in uw eigen onderneming pensioen opgebouwd? Sinds 1 juli 2017 kunt u niet verder opbouwen. U kunt het opgebouwde pensioen bevriezen. Of u kunt er in 2019 nog voor kiezen het opgebouwde pensioen vrij te maken. Dat kan door het pensioen af te kopen, of om te zetten in een ‘oudedagsverplichting’.

Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd?

Wilt u weten hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd? De website mijnpensioenoverzicht.nl geeft inzicht in uw AOW en opgebouwde pensioenen bij uw voormalige werkgever(s). U kunt inloggen met DigiD. Deze website is gevuld met gegevens van bijna alle pensioenfondsen. Het pensioen dat u als zelfstandige opbouwt, staat er niet op (tenzij u door beroepsgroep of bedrijfstak een verplichte pensioenvoorziening hebt).

Ondernemen na uw pensioen

Bereikt u binnenkort de pensioengerechtige leeftijd, maar wilt u nog niet stoppen als zzp'er? Dan kunt u door blijven werken. Houd u wel rekening met een aantal belangrijke aandachtspunten.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1