Aan de slag als freelancer of zzp'er

Deze informatie is geplaatst door

Ondernemersplein | Centraal Bureau voor de Statistiek | KVK

Wilt u zzp'er worden? En zzp opdrachten uitvoeren? Starten als freelancer of zzp'er (zelfstandige zonder personeel) gaat vaak heel snel. Meestal kunt u aan de slag zonder startkapitaal. Toch zijn er een aantal zaken waar u als zzp'er rekening mee moet houden.

Wat is een freelancer of zzp'er?

De begrippen zzp’er en freelancer betekenen hetzelfde. Als freelancer of zzp’er werkt u voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat er sprake is van een dienstverband. U voert het werk uit als zelfstandig ondernemer. Denk aan een metselaar die voor allerlei aannemers klussen uitvoert of bijvoorbeeld een fotograaf. Uw opdrachtgever betaalt u voor uw opdracht. Hij houdt op de betaling geen loonbelasting in. Die belasting betaalt u zelf bij uw aangifte. Voor uw pensioen moet u zelf zorgen. Denk ook aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarmee zorgt u ervoor dat u toch inkomen heeft als u niet kunt ondernemen.

Starten als freelancer of zzp’er

Voor freelancers of zzp’ers gelden dezelfde regels als voor andere ondernemers. Zoals inschrijven bij KVK. Houd hierbij rekening met het feit dat freelancer en zzp'er geen rechtsvormen zijn. Veel zzp’ers en freelancers kiezen voor een eenmanszaak of een bv.

In het stappenplan bedrijf starten kunt u terugvinden wat er allemaal komt kijken bij de start van een eigen bedrijf. Ook handig als u zzp'er wilt worden.

Webinar: Als zzp'er de markt op

In dit webinar, dat onderdeel uitmaakte van de uitzending Starten als zzp'er, krijgt u tips over onderscheidend vermogen en zichtbaarheid.

Feiten en cijfers: hoeveel zzp-ers telt Nederland?

De grafiek toont het aantal zzp-ers. Al jaren neemt het aantal zzp-ers toe.

Deze informatie is geplaatst door

Ondernemersplein
Centraal Bureau voor de Statistiek
KVK