Alcohol verkopen en schenken (alcoholvergunning)

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 30 jun 2023
3 min lezen
English version

Als u alcohol wilt verkopen, moet u controleren of dat mag en of u een vergunning nodig heeft. U moet ook de leeftijd van uw klant controleren.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

Leeftijd controleren alcohol

U mag geen alcohol aan jongeren onder de 18 jaar verkopen. Kunt u de leeftijd niet goed inschatten? Vraag dan naar het identiteitsbewijs. Verkoopt u toch alcohol aan iemand jonger dan 18 jaar? U kunt een tijdelijk verbod krijgen om alcohol te verkopen of uw vergunning wordt ingetrokken. Als een volwassene alcohol bij u koopt en dat aan een minderjarige geeft, is dat strafbaar. Ook u als ondernemer kan dan een boete krijgen.

Horeca

Als u in uw horeca alcoholische dranken wilt verkopen en schenken (uw gasten drinken de drank op in uw horeca-gelegenheid), dan heeft u een alcohol(wet)vergunning nodig. Deze vergunning heette vroeger de Drank- en Horecavergunning. Vraag de alcoholvergunning aan bij uw gemeente. Uw personeelsleden moeten 16 jaar of ouder zijn om alcohol te schenken. Vmbo-scholieren van 14 en 15 jaar mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding wel alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.

Voorwaarden alcoholvergunning (Drank- en Horecavergunning)

Als u alcohol verkoopt of schenkt in uw bedrijf, heeft een alcoholvergunning nodig. U heeft bijvoorbeeld een café, restaurant of slijterij. Om de alcoholvergunning te krijgen, moeten u als eigenaar en de leidinggevende(n) in uw bedrijf voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals:

Bekijk alle voorwaarden voor de alcoholvergunning bij uw gemeente.

Winkel

Heeft u een winkel waarin u levensmiddelen verkoopt? U mag zonder vergunning zwakalcoholhoudende drank zoals bier, wijn, port en sherry (minder dan 15% alcohol) verkopen. U mag geen sterke drank verkopen (meer dan 15% alcohol). U mag de alcohol alleen in een gesloten verpakking verkopen en klanten mogen de drank niet opdrinken of proeven in uw winkel. Dit geldt ook voor bedrijven zoals warenhuizen, snackbars en bezorgingsdiensten (detailhandel).

In een niet-levensmiddelenwinkel mag u geen alcohol verkopen.

Slijterij of drankwinkel

U mag in uw slijterij of drankwinkel alleen met een alcoholvergunning voor het slijterijbedrijf (ook wel slijterijvergunning) sterke drank (meer dan 15 % alcohol) verkopen. U vraagt een slijterijvergunning voor het verkopen van sterke drank aan bij de gemeente.

U mag de alcohol alleen in een gesloten verpakking verkopen en klanten mogen de drank niet opdrinken in uw winkel. Klanten mogen, als zij daarom vragen, gratis alcoholhoudende drank proeven. Alleen een werknemer van uw slijterij mag deze aanbieden. Een promotieteam mag dit niet.

Uw werknemers moeten minimaal 16 jaar zijn. Uw stagiairs mogen 14 en 15 jaar als zij voor hun vmbo-opleiding een horecastage bij u volgen.

Groothandel

Heeft u een groothandel en verkoopt u sterke drank (meer dan 15 % alcohol) aan particulieren? Dan moet u een slijterijvergunning hebben. U vraagt een slijterijvergunning voor het verkopen van sterke drank aan bij de gemeente. Verkoopt uw groothandel alleen aan bedrijven (B2B)? Dan heeft u geen slijterijvergunning nodig.

Tankstation

U mag geen alcohol in tankstations verkopen.

Online alcohol verkopen

Wilt u online zwak-alcoholhoudende drank verkopen (bier, wijn en port & sherry) dan heeft u geen vergunning nodig.

Wilt u sterke drank verkopen (meer dan 15% alcohol) in uw webshop? Dan moet u een slijterijvergunning hebben. U kunt de slijterijvergunning aanvragen bij uw gemeente.

Deze regels gelden voor bijvoorbeeld:

  • supermarkten met een webshop
  • slijters met een webshop
  • webwinkels
  • bierkoeriers
  • online eetbezorgdiensten

Leeftijd controleren in webshop

U mag geen alcohol verkopen aan klanten jonger dan 18 jaar. Als u op afstand (vanuit een webshop of telefonisch) alcohol verkoopt moet u de leeftijd van uw klant 2 keer controleren:

  1. vóór de aankoop en
  2. bij de bezorging.

Voor de manier waarop u de leeftijd controleert, gelden ook regels. Lees meer over het controleren van leeftijd bij verkoop van alcohol op afstand.

Alcohol verkopen tijdens evenement (tapontheffing)

Wilt u bij een evenement (tijdelijk bij een bijzondere gelegenheid) alcohol schenken? En heeft u geen vergunning voor de plek waar u alcohol wil schenken? Dan moet u een ontheffing van de Alcoholwet (tapontheffing) aanvragen bij de gemeente. Dit geldt voor het schenken van zwak-alcoholhoudende dranken (minder dan 15% alcohol). Het kan zijn dat u ook een evenementenvergunning nodig heeft.

Maximaal 25% korting op alcohol

U mag in webshops en winkels als supermarkten en slijterijen niet meer dan 25% korting geven op drank met meer dan 0,5% alcohol. Ook andere prijsacties zijn verboden als de klantkorting meer dan 25% is. Deze regel geldt niet voor drank die meteen wordt gedronken, zoals in de horeca.

Tapontheffing en alcoholvergunning aanvragen met de berichtenbox

De tapontheffing en de alcoholvergunning (eerder drank- en horecavergunning) vraag u digitaal aan bij de gemeente via de berichtenbox. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Dit artikel is gerelateerd aan:

Wet- en regelgeving