Dit artikel is gerelateerd aan:

Arbeidsomstandigheden voor zwangere en bevallen werknemers

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Zwangere werknemers en werknemers die kort geleden zijn bevallen, hebben speciale rechten op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Werk aanpassen

Heeft uw werknemer u verteld dat zij zwanger is? U moet uw medewerker informatie geven over de risico’s van het werk voor de zwangerschap, het ongeboren kind en de werknemer zelf. Risico’s voor een zwangere werknemer zijn:

U moet de risico’s wegnemen door het werk of de werkplek aan te passen, de werktijden te veranderen of de werknemer ander werk of vrijstelling van werk te geven.

Aangepaste werktijden

Uw zwangere werknemer heeft recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van haar dagelijkse arbeidstijd. Tijdens de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling mag uw werknemer maximaal 10 uur per dienst werken. In een periode van 4 weken mag uw werknemer niet meer dan gemiddeld 50 uur per week werken. Voor een periode van 16 weken is dat niet meer dan gemiddeld 45 uur per week. Uw werknemer mag geen nachtdiensten doen, behalve als u kunt laten zien dat dit logisch gezien niet kan.

Kolven op het werk

U moet uw werknemer de eerste 9 maanden na de bevalling de tijd en ruimte geven om te kolven of borstvoeding te geven. Dat mag zo vaak en zo lang als nodig is. Maar het mag niet langer duren dan een kwart van de dienst. U moet hiervoor een ruimte (lactatieruimte) hebben die hygiënisch is en die de werknemer kan afsluiten. De tijd die uw werknemer moet voeden of kolven is werktijd. U moet deze tijd doorbetalen.

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Uw zwangere werknemer heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof (voor de bevalling) en ten minste 10 weken bevallingsverlof (na de bevalling). Uw werknemer mag 4 weken vóór en 6 weken na de bevalling niet werken. Is uw werknemer zwanger van een meerling? Dan heeft zij recht op minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. U vraagt voor het verlof van uw werknemer bij UWV een zwangerschapsuitkering aan.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)