Controles door inspecteurs van de overheid

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Heeft u een bedrijf? Dan kunt u inspecteurs van de overheid op bezoek krijgen. Bijvoorbeeld de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Belastingdienst of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De inspecteurs controleren of u zich aan de regels houdt. Bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid, milieu en arbeidsomstandigheden.

Wat mag een inspecteur?

Een inspecteur moet zich houden aan de regels uit de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De inspecteur mag bijvoorbeeld:

  • bij u langskomen zonder dit vooraf aan u te laten weten
  • uw pand binnengaan zonder uw toestemming (als u een bedrijf aan huis heeft, mag dit alleen met uw toestemming)
  • uw bedrijfsauto, schip of een ander bedrijfsvoertuig onderzoeken, bijvoorbeeld om te kijken wat u vervoert (de inspecteur mag u verplichten om het voertuig stil te zetten)
  • monsters nemen, documenten bekijken en documenten kopiëren (als dit niet op locatie kan dan mag de inspecteur monsters of documenten meenemen, u krijgt hiervan een schriftelijk bewijs)

De inspecteur moet zich altijd legitimeren.

Wat moet u doen bij een inspectie?

Tijdens de inspectie moeten u en uw medewerkers:

  • meewerken, bijvoorbeeld op verzoek deuren of verpakkingen openen, zaken verplaatsen en documenten of andere gegevens opzoeken
  • antwoord geven op de vragen van de inspecteur (dit hoeft niet als u vanuit uw ambt, beroep of de wet geheimhoudingsplicht heeft)

Inspectieresultaten openbaar maken

De inspecteur bespreekt met u de uitkomsten van het onderzoek (inspectieresultaten) en maakt een rapport. Vaak is dit rapport openbaar. Dit betekent dat de naam van uw bedrijf of organisatie en de inspectieresultaten zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld op de website van de inspectiedienst.

Welke organisaties voeren inspecties uit?

Deze organisaties kunnen bijvoorbeeld bij u langskomen voor een inspectie:

Boetes

Blijkt uit het onderzoek van de inspectie dat u zich niet aan de regels houdt? Dan bent u in overtreding. De inspectiedienst laat u weten wat u moet doen om de overtreding te herstellen. Doet u dit niet? Dan krijgt u meestal een:

  • last onder dwangsom, u krijgt de tijd om de overtreding alsnog te herstellen en moet een boete betalen als u dit niet doet
  • last van bestuursdwang, de inspectiedienst herstelt de overtreding (en mag tot dit is gebeurd bijvoorbeeld spullen meenemen of uw terrein afsluiten) en u betaalt alle kosten
  • bestuurlijke boete, deze kunt u krijgen zonder dat u eerst de kans krijgt om de overtreding te herstellen

Elke inspectiedienst van de overheid (of organisatie die werkt voor de overheid) mag dit doen. Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u bezwaar maken bij de inspectiedienst die u de maatregel heeft gegeven.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)