Cultuurlening

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Bent u professioneel kunstenaar of heeft u een onderneming of organisatie in de creatieve of cultuursector? En wilt u een duurzame investering doen? Dan kunt u een Cultuurlening aanvragen tot € 40.000.

Wat is de Cultuurlening?

Met de Cultuurlening van Cultuur+Ondernemen kunt u uitgaven doen voor ideeën of projecten, die bijdragen aan uw beroepspraktijk, professionaliteit en cultureel ondernemerschap. Bijvoorbeeld een instrument of presentatiemateriaal kopen, uw werkruimte verbouwen of kosten voorfinancieren. Het leenbedrag is minimaal € 1.000 en maximaal € 40.000 (in sommige steden en provincies € 60.000). De looptijd van de lening is maximaal 6 jaar. Het rentepercentage is 1% per jaar; u betaalt de rente per maand achteraf.

U kunt de lening niet gebruiken voor de financiering van kosten van levensonderhoud, calamiteiten, huur voor uw woning of aflossing en herfinanciering van schulden.

Wanneer komt u in aanmerking

Om de Cultuurlening aan te vragen, voldoet u aan de volgende voorwaarden:

  • U heeft een professionele kunstopleiding afgerond. Of u kunt laten zien dat u minimaal 3 jaar professioneel werkzaam bent als kunstenaar. In dat geval moet u ook de kunstenaarstoets invullen.
  • Als culturele organisatie moet u laten zien dat u bedrijfsmatig en professioneel actief bent in de culture sector.
  • Het doel waarvoor u de lening aanvraagt, sluit aan bij uw beroep of bedrijf.
  • U heeft een realistisch en haalbaar artistiek plan. Het plan heeft als doel om ook andere inkomsten aan te trekken, waaronder publieksinkomsten.
  • In uw plan laat u zien hoe u de lening gaat terugbetalen. Als u meer dan €10.000 leent, moet u ook een ondernemingsplan laten zien.
  • Kunstenaars moeten de Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning voor de duur van de lening. U staat (met uw hoofdverblijfadres) ingeschreven in Nederland.

Hoe kunt u aanvragen?

U kunt de Cultuurlening aanvragen via het kennisplatform Cultuur+Ondernemen. Cultuur+Ondernemen beoordeelt uw aanvraag. Als onderdeel van uw aanvraag vindt er een persoonlijk adviesgesprek plaats.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1