Doorstart na een faillissement

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Ondernemersplein

Een faillissement hoeft niet meteen het einde te zijn van uw bedrijf. Soms is voortzetting of een doorstart van uw bedrijf mogelijk.

Voortzetting tijdens het faillissement

De curator kan kiezen voor voortzetting van uw bedrijf. Bijvoorbeeld omdat u zelf nog inkomsten heeft. Maar schuldeisers eisen misschien juist dan snelle afbetaling, terwijl uw bedrijf juist wat tijd nodig heeft. De rechter-commissaris kan een afkoelingsperiode instellen van maximaal 2 maanden. Tijdens de afkoelingsperiode hebben de meeste schuldeisers minder rechten.

Doorstart na een faillissement

Bij een doorstart stoot u de slechte onderdelen van uw bedrijf af. U gaat door met de gezonde onderdelen. U moet daarbij wel een bepaalde zekerheid hebben dat uw klanten niet afhaken. U kunt de gezonde bedrijfsonderdelen ook verkopen. Een doorstart is alleen mogelijk als uw bedrijf een rechtspersoon is, zoals een bv. Dan is namelijk alleen de rechtspersoon failliet, en niet de bestuurders. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid bent u als privépersoon aansprakelijk. Bijvoorbeeld als u een eenmanszaak heeft.

Doorstart en personeel

Had u werknemers toen uw bedrijf failliet ging? Na een doorstart hoeft u uw werknemers niet opnieuw aan te nemen. Dit geldt ook als iemand anders uw bedrijf overneemt en een doorstart maakt.

Financiering doorstart

Voor een doorstart is geld nodig. Als uw bank of investeerder ook een schuldeiser is, moet u op andere manieren aan financiering komen.

Valkuilen bij een doorstart

  • De curator vindt dat een doorstart uw schuldeisers benadeelt en vecht de doorstart aan.
  • U begint al met de doorstart voordat het faillissement is uitgesproken. Belangen van de oude en de nieuwe bv kunnen dan met elkaar in strijd zijn.
  • U wordt als bestuurder aansprakelijk gesteld voor het faillissement.
  • De doorstart kost teveel geld omdat de curator meerdere gegadigden tegen elkaar heeft uitgespeeld.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Ondernemersplein