Inrichtingseisen voor een horecabedrijf
Heeft u een horecabedrijf, zoals een hotel, restaurant of café? Dan moet u zich houden aan eisen voor de inrichting. Deze regels staan in de Alcoholwet en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Deze eisen gelden alleen als u voor uw bedrijf een alcoholvergunning nodig heeft.
Eisen aan de inrichting
De Alcoholwet stelt dat de vloeroppervlakte van uw horecalocatie minstens 35 m2 zijn. De gemeente kan deze ondergrens verhogen. Daarnaast moet uw locatie voldoen aan de eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving, zoals:
- Bij nieuwbouw moet de hoogte van de ruimte 2,60 meter zijn, vanaf de vloer gemeten. Voor bestaande horecagebouwen is dat 2,10 meter.
- Nieuwe horecagebouwen hebben 1 toilet nodig als er maximaal 15 personen gebruik van maken. Bij meer mensen moeten er 2 toiletten zijn. Voor bestaande horecagebouwen is 1 toilet genoeg als er maximaal 25 personen gebruik van maken.
- Ventilatie met mechanische afvoer is niet verplicht. De luchtverversing bij nieuwbouw is 4 dm3/s voor elke persoon. Bij nieuwbouw moet de luchttoevoer direct van buiten komen. Voor bestaande horecagebouwen geldt 2,12 dm3/s voor elke persoon.
Toegankelijkheid voor mensen met een handicap
In het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap staat dat ondernemers (ook niet-horeca) 2 plichten hebben:
- De plicht om een redelijke aanpassing te doen voor mensen met een handicap.
- De plicht om te zorgen voor algemene toegankelijkheid. U hoeft niet het hele gebouw aan te passen voor alle mensen met een handicap. Maar u moet wel iets doen om de algemene toegankelijkheid geleidelijk te verbeteren. U mag dit in fasen doen.
Horecabedrijf en brandveiligheid
U moet ervoor zorgen dat uw horecabedrijf veilig is. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan regels over brandveiligheid. U moet bijvoorbeeld een brandblusser hebben. Ook moet u ervoor zorgen dat vluchtroutes vrij zijn en dat deuren van een vluchtroute niet op slot zijn.
Horecabedrijf (ver)bouwen
Als u een horecabedrijf wilt (ver)bouwen gelden er bouwregels. Ook moet u kijken of uw plannen passen in het omgevingsplan van de gemeente. U vindt het omgevingsplan in het Omgevingsloket.
Vergunningcheck en omgevingsvergunning aanvragen
Misschien moet u ook een omgevingsvergunning aanvragen of een melding doen. Ga naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck. In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente, provincie of waterschap. En u kunt direct een vergunning aanvragen of een melding doen.
Let op: Misschien gelden er ook regels uit de APV of andere lokale verordeningen van de gemeente.
Dit artikel is gerelateerd aan:
Zie ook
Externe links
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)