Financier uw bedrijf in zwaar weer

Deze informatie is geplaatst door

KVK

± 4 min lezen

Het gaat niet zo goed met uw bedrijf. U komt in zwaar weer terecht en kunt geen rekeningen meer betalen of investeringen doen. Een tijdige aanpak kan erger voorkomen. Lees hoe u zich voorbereidt op de aanpak van zwaar weer in uw bedrijf en hoe u dit financiert.

Voorbereiding op de aanpak van uw bedrijf in zwaar weer?

Bereid u eerst voor hoe u het bedrijf echt gaat aanpakken. Weet waar u staat.

 • Zorg dat het uitgangspunt duidelijk is. U voelt misschien zelf ook wel aan hoe het met uw bedrijf gaat. Maar meten is weten, en alleen harde cijfers laten de echte stand van zaken zien. Een up to date administratie is daarom belangrijk. Misschien heeft u ook een jaarprognose beschikbaar over omzet en afzet. Daarmee krijgt u snel en duidelijk inzicht in de situatie.
 • Wat zijn de ‘unique selling points’ van uw product of onderneming? Met andere woorden, waarin bent u beter en unieker dan uw concurrentie? En weet u eigenlijk - uit onderzoek - wat uw klant van u verwacht?
 • Vraag hulp van buitenaf. Een extern adviseur kijkt anders en zonder vooroordeel naar uw bedrijf. Dat kan confronterend zijn, maar maakt ook veel duidelijk. U kunt dan open en eerlijk onderzoeken of uw bedrijf levensvatbaar is. Bij zo'n onderzoek komen ook de kwaliteiten van de ondernemer en het management aan bod.

Hoe financiert u de aanpak van uw onderneming in zwaar weer?

Net als niet alles is in geld is uit te drukken is ook zeker niet alles financierbaar. Soms is financiering ook niet de oplossing. Een extern adviseur kan u helpen met het beoordelen van de marktmogelijkheden van uw product, de beoordeling van uw financiële structuur en de levensvatbaarheid van uw onderneming. Wellicht zijn de marktmogelijkheden onvoldoende en is een nadere bezinning op het productenpalet noodzakelijk. Als er voldoende perspectief aanwezig lijkt kan een gerichte marketingcampagne helpen uw product hernieuwd onder de aandacht brengen. De financiële situatie van het bedrijf moet hierbij natuurlijk wel mogelijkheden tot een doorstart bieden. Soms zijn de hiervoor benodigde middelen uit het eigen bedrijf vrij te maken.

Is een externe financiële impuls noodzakelijk, dan is herfinanciering van bestaande kredieten een van de mogelijkheden. Dit kan via een bank of via een van de alternatieve financieringsbronnen. Ook het Besluit bijstandverlening zelfstandigen kan onder voorwaarden toegepast worden. Soms is de bestaande schuldenlast gewoon te groot. Ondanks een in de kern gezonde bedrijfsvoering is de rente en aflossing niet op te brengen. Een sanering van schulden zou dan in het belang kunnen zijn van iedereen die bij de onderneming betrokken is, ook de schuldeisers! Voor natuurlijke personen is een schuldsanering vaak een betere oplossing dan een faillissement. Het Stroomschema Schulden geeft u een overzicht van de schuldenregelingen.

Wie kan u helpen?

Wilt u met iemand over uw situatie praten? De adviseurs van de Financieringsdesk van de Kamer van Koophandel denken met u mee. Ze wijzen waar nodig de weg naar andere organisaties, zoals bijvoorbeeld:

 • Ondernemersklankbord (OKB), een landelijk netwerk van ervaren oud-ondernemers en –specialisten die u helpen om kritisch naar bedrijf en bedrijfsvoering te kijken. De adviseurs werken op vrijwillige basis en vragen u donateur te worden van de stichting Ondernemersklankbord. Let op: in verband met de coronacrisis stelt OKB haar diensten momenteel gratis beschikbaar.
 • MKB Doorgaan, een landelijke organisatie die hulp biedt aan mkb-ondernemers en zzp’ers met een in de kern levensvatbaar bedrijf. Ze helpen het bedrijf gezond te houden. Het eerste informerend gesprek is kosteloos.
 • De gemeenten voeren het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) uit. Deze regeling kan u ondersteuning bieden via een lening of een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau.
 • Ook uw accountant of boekhouder kan met u meedenken over de opties, omdat deze al bekend is met uw bedrijf.

Tips

 • Probeer uw boekhouding altijd up to date en overzichtelijk te houden. Dit geeft u inzicht in de prestatie van het product en het bedrijf.
 • Kijk goed naar uw debiteurenbeheer. Verbeter de processen, bijvoorbeeld door een ontvangstbevestiging te vragen. Ga ook de status van de verwerking/goedkeuring van facturen na te gaan vóórdat de betalingstermijn is verstreken.
 • Tijdverlies is uw grootste vijand. Wacht dus niet totdat de bank uw krediet opeist of er beslag gelegd wordt door een leverancier. Schakel hulp in en blijf baas over uw bedrijf.
 • Kunt u het loon van uw medewerkers niet betalen? Meld de betalingsonmacht bij UWV.
 • Doe belastingaangiften altijd op tijd. Als u niet kunt betalen, meld dan uw betalingsonmacht voor belastingen en premies. Daarmee voorkomt u dat de belastingdienst een aanslag stuurt met daarin een schatting van een te betalen belastingbedrag plus een boete.
 • Doorloop de KVK Zwaar Weer Routewijzer. Beantwoord een paar korte vragen en kom uit bij een stappenplan dat past bij uw situatie.

Feiten en cijfers: hoeveel ondernemers ervaren financiële belemmeringen?

De grafiek toont het percentage ondernemers per bedrijfstak dat aangeeft dat hun bedrijfsactiviteiten belemmerd worden door financiële oorzaken.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1