Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeBedrijf stoppen of verkopen

Privévermogen en faillissement

Deze informatie is geplaatst door:KVKKVK± 8 min lezenEnglish version

Als u failliet gaat, betaalt een curator uw schulden zoveel mogelijk af met geld uit het bedrijf. Afhankelijk van uw rechtsvorm, kan de curator ook privévermogen gebruiken om schuldeisers te betalen. Kies op deze pagina uw rechtsvorm en bekijk of u privé aansprakelijk bent.

Bent u privé aansprakelijk?

Als u uw schulden niet meer kunt betalen, kunt u failliet worden verklaard. U kunt faillissement voorkomen door uitstel van betaling te vragen. Kunt u niet voorkomen dat uw bedrijf failliet gaat? Of u eigen geld moet gebruiken om de schulden af te betalen, hangt af van de rechtsvorm van uw bedrijf:

  • Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid (zoals een eenmanszaak) bent u met uw privévermogen aansprakelijk. Bedrijfs- en privévermogen horen bij elkaar. Heeft u niet genoeg eigen geld om de schulden af te betalen? Dan kunnen schuldeisers ook na uw faillissement eisen dat u eigen vermogen gebruikt om die af te betalen.
  • Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid (zoals een bv) bent u meestal niet met uw privévermogen aansprakelijk. Bedrijfs- en privévermogen zijn gescheiden.

Kies uw rechtsvorm

Hieronder kunt u kiezen welke rechtsvorm uw bedrijf heeft. Bij de rechtsvorm van uw keuze ziet u of u privé aansprakelijk bent.

Naar boven