Zoeken

Stappenplan product of dienst op de markt brengen

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | KVK

± 3 min lezen

U ontwikkelt een nieuw product of dienst en wilt dat graag op de markt brengen. Dat vraagt om een goede voorbereiding. Zoals een marktonderzoek, een haalbaarheidsonderzoek en financiering regelen. Lees in dit stappenplan hoe u uw idee op de markt brengt.

1. Doe voorbereidend onderzoek

Een innovatief product goed in de markt zetten, kost tijd, geld en energie. Door voorbereidend onderzoek te doen, weet u welke stappen u het best kunt nemen.

Verken de vraag met een marktonderzoek

Met een marktonderzoek ontdekt u of er vraag is naar uw product of dienst. Zo kunt u zien of uw plannen haalbaar zijn. Bovendien is het een goede basis voor uw marketingstrategie.

Check de concurrentie met een octrooionderzoek

Het kan zijn dat uw product al door een ander is bedacht en beschermd. In dat geval mag u het niet namaken. U kunt dit checken in octrooidatabanken. Ook kunt u met een octrooionderzoek:

  • bekijken welke bedrijven actief zijn met een bepaalde techniek
  • de trends en ontwikkelingen in uw vakgebied ontdekken
  • uw (toekomstige) concurrenten in beeld krijgen
  • (mogelijke) samenwerkingspartners vinden
  • onderzoeken welke landen interessant zijn voor uw product

Test uw product met een haalbaarheidsonderzoek

Uw product of dienst moet ook technisch haalbaar zijn. Met een haalbaarheidsonderzoek test u uw vinding op bruikbaarheid, veiligheid, werkzaamheid en uiterlijke vorm.

Gaat het om een product, dan kan het zinvol zijn om een prototype te laten maken. Dat kan bijvoorbeeld in een FabLab (Fabrication Laboratory), een openbare digitale werkplaats. Ook kunt u kiezen voor de lean startup methode om snel te experimenteren met uw productinnovatie.

2. Ga op zoek naar financiering

Om uw innovatie verder uit te werken en op de markt te brengen heeft u meestal geld nodig. Ga daarom op tijd op zoek naar financiering. Denk aan een investeerder, een innovatiesubsidie of innovatiekrediet.

3. Bescherm uw intellectueel eigendom

Als u een goed idee heeft, wilt u niet dat een ander ermee vandoor gaat. Daarom is het belangrijk om dit intellectuele eigendom te beschermen. Dat doet u bijvoorbeeld door een octrooi aan te vragen of het merk of model te registreren. Lees hoe u dat doet in het Stappenplan product, dienst of uitvinding beschermen.

4. Maak een marketingplan

Met een marketingplan bedenkt u hoe u uw product of dienst gaat verkopen. En op welke doelgroep en markten u zich richt. In dit plan kunt u ook de prijs van uw product bepalen. Die baseert u op de kosten die u maakt. En op wat de klant ervoor wil betalen.

5. Ga op zoek naar klanten

Netwerken is een goede manier om met potentiële klanten in contact te komen. Dat kan zowel online als offline. Ook kunt u denken aan beurzen, online marktplaatsen en een goede strategie voor sociale media.

Bekijk de tips om klanten te vinden. Of vraag een adressenbestand uit het Handelsregister aan om uw potentiële klanten te benaderen.

6. Verken de buitenlandse markt

Ziet u voor uw nieuwe product of dienst verkoopkansen in het buitenland? Dan helpen Nederlandse ambassades en consulaten u aan mogelijke handelspartners. Check ook hoe u uw innovatie in het buitenland beschermt. Want de intellectuele-eigendomsrechten kunnen per land verschillen.

7. Blijf uw product verbeteren en beschermen

Nadat u uw product of dienst op de markt heeft gebracht, is de volgende stap om het winstgevend te maken én te houden. Kijk daarvoor onder meer naar de productie, verkoop, levertijd, service en winstmarge. Zo kunt u zien wat u kunt verbeteren in uw productieproces.

Heeft u uw product beschermd met bijvoorbeeld een octrooi? Bekijk dan:

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend NederlandKVK
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1