HACCP-plan opstellen of hygiënecode gebruiken
Werkt u met eet- en drinkwaren voor mens of dier? Dan moet u hier veilig mee omgaan. U moet volgens hygiëneregels werken als u eten en drinken:
- bereidt
- verwerkt
- behandelt
- vervoert
U moet een voedselveiligheidsplan gebruiken op basis van de HACCP principes of een goedgekeurde hygiënecode.
HACCP-plan opstellen
HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit systeem brengt in kaart wat er fout kan gaan. En hoe u voorkomt dat er iets fout gaat. In een HACCP-plan zet u de gevaren voor de veiligheid van voedsel in uw productieproces. U onderzoekt ook het risico dat dit gevaar echt gebeurt. Daarnaast noemt u de punten in het proces die u extra moet controleren om dit risico tegen te gaan.
Uw plan HACCP-plan (voedselveiligheidsplan) moet aan voorwaarden voldoen. U moet rekening houden met de 7 basisprincipes van het HACCP-systeem. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordeelt uw plan. De NVWA inspecteert of u werkt volgens het plan.
Hygiënecode gebruiken
Als u volgens een goedgekeurde hygiënecode werkt, voldoet u automatisch aan de wet. De NVWA heeft een overzicht van de hygiënecodes per sector. De NVWA inspecteert of u werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode.
Eten en drinken op markten en bij evenementen
Bereidt en verkoopt u levensmiddelen op markten en bij evenementen? Dan moet u met een HACCP-plan of hygiënecode werken. Ook moeten mobiele of tijdelijke bedrijfsruimtes, zoals marktkramen en feesttenten, aan speciale eisen voor mobiele bedrijfsruimten voldoen met betrekking tot hygiëne en inrichting.
Catering en B&B aan huis en HACCP
Heeft u een cateringbedrijf of bed & breakfast aan huis en gebruikt u uw keuken zakelijk en privé? Dan moet u duidelijk verschil maken tussen levensmiddelen voor de catering en levensmiddelen voor uzelf. Gebruik bijvoorbeeld verschillende koelkasten. Of breng de tekst 'privé' op producten aan. Doet u dit niet? Dan gaat de NVWA er bij controle van uit dat alle levensmiddelen bedoeld zijn voor de catering. Deze moeten dan allemaal voldoen aan de HACCP-eisen.