HACCP-plan opstellen of hygiënecode gebruiken

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Bereidt u eet- en drinkwaren voor mens of dier? Of verwerkt, behandelt of vervoert u levensmiddelen? Dan moet u hiermee veilig omgaan. U moet volgens HACCP-principes werken. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Dit systeem brengt in kaart wat er fout kan gaan. En hoe u dit kunt voorkomen.

HACCP-plan en hygiënecodes

U kunt kiezen:

  • Zelf een HACCP-plan (voedselveiligheidsplan) opstellen. Dit plan moet aan voorwaarden voldoen. U moet rekening houden met de 7 basisprincipes van het HACCP-systeemExterne link. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordeelt uw plan.
  • Een goedgekeurde hygiënecode gebruiken. Een overzicht van de hygiënecodes per sectorExterne link vindt u op de website van de NVWA. Werkt u volgens een goedgekeurde hygiënecode, dan voldoet u automatisch aan de wet.

Eten en drinken op markten en bij evenementen

Bereidt en verkoopt u levensmiddelen op markten en bij evenementenExterne link? Dan moet u met een HACCP-plan werken of met een hygiënecode. Ook moeten mobiele of tijdelijke bedrijfsruimtes, zoals marktkramen en feesttenten, aan speciale eisen voldoen wat betreft hygiëne en inrichting.

Catering aan huis en HACCP

Heeft u een cateringbedrijf aan huis? En gebruikt u uw keuken zakelijk en privé? Dan moet u duidelijk verschil maken tussen levensmiddelen voor de catering en levensmiddelen voor uzelf. Gebruik bijvoorbeeld verschillende koelkasten. Of breng de tekst 'privé' op producten aan. Doet u dit niet? Dan gaat de NVWA er bij controle van uit dat alle levensmiddelen bedoeld zijn voor de catering. Deze moeten dan allemaal voldoen aan de HACCP-eisen.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven