HACCP-plan opstellen of hygiënecode gebruiken

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Bereidt u eet- en drinkwaren voor mens of dier? Of verwerkt, behandelt of vervoert u levensmiddelen? Dan moet u hier veilig mee omgaan. U moet volgens HACCP-principes werken. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Dit systeem brengt in kaart wat er fout kan gaan. En hoe u kunt voorkomen dat er iets fout gaat.

HACCP-plan en hygiënecodes

U kunt kiezen:

  • Zelf een HACCP-plan (voedselveiligheidsplan) opstellen. Dit plan moet aan voorwaarden voldoen. U moet rekening houden met de 7 basisprincipes van het HACCP-systeem. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordeelt uw plan.
  • Een goedgekeurde hygiënecode gebruiken. Een overzicht van de hygiënecodes per sector vindt u op de website van de NVWA. Als u volgens een goedgekeurde hygiënecode werkt, voldoet u automatisch aan de wet.

Eten en drinken op markten en bij evenementen

Bereidt en verkoopt u levensmiddelen op markten en bij evenementen? Dan moet u met een HACCP-plan of hygiënecode werken. Ook moeten mobiele of tijdelijke bedrijfsruimtes, zoals marktkramen en feesttenten, aan speciale eisen voldoen wat betreft hygiëne en inrichting.

Catering aan huis en HACCP

Heeft u een cateringbedrijf aan huis en gebruikt u uw keuken zakelijk en privé? Dan moet u duidelijk verschil maken tussen levensmiddelen voor de catering en levensmiddelen voor uzelf. Gebruik bijvoorbeeld verschillende koelkasten. Of breng de tekst 'privé' op producten aan. Doet u dit niet? Dan gaat de NVWA er bij controle van uit dat alle levensmiddelen bedoeld zijn voor de catering. Deze moeten dan allemaal voldoen aan de HACCP-eisen.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1