Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op Ć©Ć©n plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

HACCP-plan opstellen of hygiƫnecode gebruiken

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Ā± 1 min lezenEnglish version

Werkt u met eet- en drinkwaren voor mens of dier? Dan moet u hier veilig mee omgaan. U moet volgens hygiƫneregels werken als u eten en drinken:

  • bereidt
  • verwerkt
  • behandelt
  • vervoert

U moet een voedselveiligheidsplan gebruiken op basis van de HACCP principes of een goedgekeurde hygiƫnecode.

HACCP-plan opstellen

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit systeem brengt in kaart wat er fout kan gaan. En hoe u voorkomt dat er iets fout gaat. In een HACCP-plan zet u de gevaren voor de veiligheid van voedsel in uw productieproces. U onderzoekt ook het risico dat dit gevaar echt gebeurt. Daarnaast noemt u de punten in het proces die u extra moet controleren om dit risico tegen te gaan.

Uw plan HACCP-plan (voedselveiligheidsplan) moet aan voorwaarden voldoen. U moet rekening houden met de 7 basisprincipes van het HACCP-systeem. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordeelt uw plan. De NVWA inspecteert of u werkt volgens het plan.

Hygiƫnecode gebruiken

Als u volgens een goedgekeurde hygiƫnecode werkt, voldoet u automatisch aan de wet. De NVWA heeft een overzicht van de hygiƫnecodes per sector. De NVWA inspecteert of u werkt volgens een goedgekeurde hygiƫnecode.

Eten en drinken op markten en bij evenementen

Bereidt en verkoopt u levensmiddelen op markten en bij evenementen? Dan moet u met een HACCP-plan of hygiƫnecode werken. Ook moeten mobiele of tijdelijke bedrijfsruimtes, zoals marktkramen en feesttenten, aan speciale eisen voor mobiele bedrijfsruimten voldoen met betrekking tot hygiƫne en inrichting.

Catering en B&B aan huis en HACCP

Heeft u een cateringbedrijf of bed & breakfast aan huis en gebruikt u uw keuken zakelijk en privƩ? Dan moet u duidelijk verschil maken tussen levensmiddelen voor de catering en levensmiddelen voor uzelf. Gebruik bijvoorbeeld verschillende koelkasten. Of breng de tekst 'privƩ' op producten aan. Doet u dit niet? Dan gaat de NVWA er bij controle van uit dat alle levensmiddelen bedoeld zijn voor de catering. Deze moeten dan allemaal voldoen aan de HACCP-eisen.

Zie ook

Naar boven