Inrichtingseisen voor een gastouderopvang

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Als gastouder biedt u kinderopvang aan. Dat mag in uw eigen woning of in de woning van 1 van de ouders thuis. U mag als gastouder kinderopvang aanbieden op meerdere woonadressen. U moet hiervoor ingeschreven staan bij een geregistreerd gastouderbureau.

Eisen locatie gastouderopvang

De locatie waar u als gastouder opvang biedt, moet voldoen aan de volgende eisen:

  • een aparte slaapruimte voor kinderen jonger dan 1,5 jaar
  • voldoende speelruimte binnen en buiten
  • een volledig rookvrije woning
  • voldoende goed werkende rookmelders

Het gastouderbureau controleert ieder jaar of de gastouderopvang aan deze eisen voldoet. Ook zorgt het gastouderbureau (samen met u) elk jaar voor een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) om de veiligheid en kwaliteit op de opvang te bewaken. De RI&E moet altijd actueel zijn. Bij een verandering op de gastouderopvang, moet er een nieuwe RI&E komen. Bijvoorbeeld na een verbouwing.

Personen van 18 jaar of ouder die de opvanglocatie delen met een geregistreerde gastouder, moeten ook ingeschreven zijn in het Personenregister kinderopvang (PRK).

Geregistreerde gastouders

Vangt u de kinderen op in de woning van de ouders? Dan mogen op dat adres meerdere gastouders geregistreerd staan. Voorwaarde is dat de gastouders op dit adres niet op dezelfde dagen of tijden actief zijn.

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)