Cannabis verkopen in coffeeshops
Heeft u een coffeeshop? Of wilt u een coffeeshop openen? U mag onder strenge voorwaarden de softdrugs hasj en wiet (cannabis) verkopen.
Meer weten of direct regelen
bij uw gemeente, provincie of waterschap
Drugs verkopen is strafbaar. In sommige situaties staat de overheid het verkopen van hasj en wiet (cannabis) in coffeeshops toe. Als u zich aan de strenge regels van dit gedoogbeleid houdt, bent u niet strafbaar.
Let op: Het telen (kweken) van hennepplanten (cannabisplant) voor softdrugs is verboden. Ook het voorbereiden van illegale hennepteelt is verboden.
Eisen voor coffeeshops
Voor de verkoop van de softdrugs hasj en wiet (cannabis) in uw coffeeshop, moet u zich aan deze regels van het gedoogbeleid houden:
- U mag niet meer dan 5 gram softdrugs per dag per persoon verkopen.
- U mag geen softdrugs verkopen aan minderjarigen (jonger dan 18 jaar).
- U mag alleen softdrugs verkopen aan mensen die in Nederland wonen.
- Er mogen geen mensen jonger dan 18 jaar in uw coffeeshop zijn.
- Uw klant moet een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien of een verblijfsvergunning met een uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP).
- U mag geen alcohol schenken in uw coffeeshop.
- U mag geen reclame maken voor drugs en uw coffeeshop.
- Uw coffeeshop mag in de omgeving geen overlast veroorzaken.
- U mag niet meer dan 500 gram softdrugs op voorraad hebben.
- Alleen mensen die in Nederland wonen mogen in uw coffeeshop zijn.
- U mag hasj en wiet niet online aanbieden.
- U mag geen drugs bezorgen of afleveren bij klanten.
Coffeeshop openen
Wilt u een coffeeshop openen? In sommige gemeenten mag dat niet of mag er maar een bepaald aantal coffeeshops zijn. Vraag dit na bij uw gemeente.
Exploitatievergunning horecabedrijf
Als u in uw gemeente een coffeeshop wilt openen, heeft u meestal een exploitatievergunning horecabedrijf en een gedoogverklaring nodig. Dit geldt ook vaak als u een bestaande coffeeshop overneemt. Uw gemeente kan extra eisen stellen. Bijvoorbeeld dat uw coffeeshop niet in de buurt van een school staat.
Bibob-toets
Als u een vergunning aanvraagt kan de gemeente uw achtergrond en uw bedrijf onderzoeken. Dit heet een integriteitsonderzoek op grond van de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob). Blijkt uit deze Bibob-toets dat u een crimineel verleden of criminele contacten heeft? Dan kan de gemeente de vergunning weigeren of intrekken.
Dit artikel is gerelateerd aan:
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)