Zoeken

Licentie geven voor uw product of technologie

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | KVK

± 3 min lezen

Heeft u een nieuw product of een vernieuwende technologie ontwikkeld? Of bijvoorbeeld een unieke foto gemaakt of tekst geschreven? Dan kunt u een ander een licentie geven om dat product te maken, te gebruiken of te publiceren. Zo kunt u extra geld verdienen met uw creatie.

Wat is een licentie?

Een licentie is een afspraak waarin u een bedrijf of persoon (onder voorwaarden) toestemming geeft om uw creatie te gebruiken. Die afspraak kunt u mondeling of schriftelijk maken, bijvoorbeeld in een overeenkomst of in uw algemene voorwaarden. Als u een licentie geeft, blijft u zelf eigenaar van uw creatie. In ruil voor de licentie kunt u een vergoeding vragen, bijvoorbeeld een percentage van de winst (royalty’s).

Waarvoor kunt u een licentie gebruiken?

Licenties zijn bedoeld voor producten, technieken of creaties die beschermd zijn met intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten). Bijvoorbeeld met een octrooi (patent), het auteursrecht of het modelrecht.

Met een licentie geeft u een ander toestemming om:

 • uw product of techniek – waar u een octrooi op heeft – te produceren, te gebruiken of te verkopen
 • uw foto, tekst, software, tekening, film of ander creatief werk – waar u het auteursrecht op heeft – te publiceren of te gebruiken
 • een model na te maken dat u heeft geregistreerd in het modellenregister
 • een merk te gebruiken dat u heeft geregistreerd in het merkenregister
 • planten te kweken van een ras waarop u het kwekersrecht heeft

Soorten licenties

U kunt kiezen voor verschillende soorten licenties, zoals:

Ook kunt u ervoor kiezen om alleen een licentie af te geven voor verkoop in een bepaald land. Of voor een specifieke toepassing.

Voordelen en nadelen van licenties

Het geven van een licentie heeft verschillende voordelen, zoals:

 • U kunt (meer) winst maken met uw product, zonder dat u daar zelf veel moeite voor hoeft te doen.
 • U kunt de markt voor uw product uitbreiden, bijvoorbeeld door licenties te geven aan buitenlandse partners.
 • U kunt de bekendheid van uw merk vergroten door het door anderen te laten gebruiken.
 • U kunt zelf beslissen wat u nog meer met uw product, techniek of merk wilt doen; u blijft de eigenaar.

Maar licenties hebben ook nadelen, zoals:

 • Een deel van uw winst gaat naar de licentienemer. U verdient misschien meer als u het product zelf verkoopt.
 • U bent afhankelijk van het gedrag van de licentienemer: als deze weinig verkoopt, verdient u ook minder. En als deze een slechte naam krijgt, kan dat ook uw product of merk schaden.
 • De licentienemer heeft soms andere belangen dan u.

Doe daarom, voordat u een licentie geeft, onderzoek naar de licentienemer en sluit een goede overeenkomst af. Gaat het om een product of techniek waar u een octrooi op heeft? Bekijk dan ook de alternatieven voor een licentie.

Licentienemers vinden

Er zijn verschillende manieren om bedrijven te vinden aan wie u een licentie wilt geven. Bijvoorbeeld door te netwerken, (online) te adverteren, of mee te gaan op een handelsmissie.

Wilt u een licentie geven voor een product of technologie waar u een octrooi op heeft? Dan kunt u licentiepartijen vinden via het Enterprise Europe Network (EEN) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De adviseurs van EEN gaan gratis voor u op zoek naar een licentiepartner in binnen- of buitenland. Ook kunt u zelf licentiepartijen zoeken in octrooidatabanken.

Licentieovereenkomst sluiten

Heeft u eenmaal een licentienemer gevonden, dan is het verstandig om een licentiecontract af te sluiten. Hierin maakt u afspraken over zaken als:

 • Wat mag de licentienemer wel en niet met uw product doen?
 • Welke vergoeding ontvangt u daarvoor?
 • Wat als iemand anders het product zonder toestemming namaakt?

Lees de tips voor licentieovereenkomsten van RVO. Deze tips gaan vooral over licenties voor octrooien, maar de meeste gelden ook voor producten die beschermd zijn met andere IE-rechten. Bent u aangesloten bij een beroeps- of branchevereniging? Dan kunt u misschien via deze vereniging een voorbeeld van een licentieovereenkomst krijgen.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
KVK
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1