Modelrecht
Met het modelrecht beschermt u uw model of tekening (of een combinatie van beiden). Als u het modelrecht heeft, mogen anderen uw model of tekening niet gebruiken, namaken of misbruiken.
- Een tekening is bijvoorbeeld een patroon of een dessin.
- Een model is de vormgeving (zoals lijnen, omtrek, kleuren, vorm, textuur of de materialen) van een product.
Het is belangrijk dat uw model of tekening (design) nieuw is en een eigen karakter heeft om het modelrecht te kunnen krijgen. Het mag niet erg veel lijken op iets dat al bestaat. Om erachter te komen of uw design nieuw is, kunt u onderzoek doen in:
- Design View (voor de EU)
- Global Design database van de WIPO (internationaal)
- vakliteratuur, tijdschriften en op internet.
Tekening of model registreren
Als u het modelrecht voor uw product wilt hebben, dan moet u uw model, tekening of een combinatie hiervan registreren.
Modelrecht Nederland, België en Luxemburg
Voor het modelrecht in Nederland, België en Luxemburg (Benelux) kunt u uw model registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Een modelregistratie bij BOIP is 5 jaar geldig. U kunt uw modelregistratie verlengen met 5 jaar tot een maximum van in totaal 25 jaar.
Modelrecht in de hele EU
Voor het modelrecht in de hele EU, kunt u een aanvraag indienen voor het Ingeschreven Gemeenschapsmodel (IGM) bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO).
Voor de EU bestaat ook het niet-ingeschreven Gemeenschapsmodel (n-IGM). U hoeft dit recht niet vast te leggen, want het ontstaat automatisch op de datum waarop u het model voor het publiek beschikbaar stelt. Vanaf deze datum is het als model beschermd voor 3 jaar. Het is wel handig als u kunt bewijzen dat uw creatie op die specifieke datum bestond. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het i-DEPOT.
Wilt u meer weten over de verschillen tussen het IGM en het n-IGM? Ga naar Modellen in de Europese Unie (europa.eu).
Modelrecht buiten de EU
Voor het modelrecht in andere landen dan de EU kunt u terecht bij de instantie voor intellectuele eigendom in het betreffende land. Of dien een internationale aanvraag in bij de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO). Bij uw aanvraag geeft u aan voor welke landen u bescherming wilt.
Regelhulp Kostencalculator bescherming Intellectueel Eigendom
Een Regelhulp vertelt u aan de hand van een aantal vragen welke regels voor u gelden. Met de Regelhulp Kostencalculator bescherming Intellectueel Eigendom berekent u de kosten van een octrooi, merk of model.