Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Makkelijker belastingvrij ov-kaart aanbieden

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionPrinsjesdag koffertjeDit is een PrinsjesdagartikelCheck wat er nog meer verandertIngangsdatum: 1 januari 2024

Wat verandert er?

Bent u werkgever? U hoeft vanaf 1 januari 2024 geen loonheffing in te houden als u de kosten van een ov-kaart (ov-abonnement of voordeelurenkaart) voor uw werknemer vergoedt. De voorwaarde is dat uw werknemer de ov-kaart ook zakelijk gebruikt. Nu moet u loonheffing inhouden als uw werknemer de ov-kaart niet genoeg zakelijk gebruikt.

Deze maatregel maakt het makkelijker voor u om belastingvrij een ov-kaart aan te bieden. En uw werknemer hoeft geen extra loonbelasting te betalen.

In deze situaties houdt u vanaf 2024 geen loonheffing in:

  • Het verstrekken van een ov-kaart, u koopt de ov-kaart en uw werknemer is eigenaar van de ov-kaart en gebruikt de kaart ook zakelijk.
  • Het vergoeden van een ov-kaart, uw werknemer koopt de ov-kaart en is eigenaar van de ov-kaart en u vergoedt de kosten. Uw werknemer gebruikt de kaart ook zakelijk.

Als u een ov-kaart ter beschikking stelt (u koopt de ov-kaart en u bent eigenaar van de ov-kaart) houdt u nu al geen loonheffing in op het salaris van uw werknemer. Dit verandert niet.

Voor wie?

  • ondernemers met personeel

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2024.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Prinsjesdag koffertjePrinsjesdag 2023Check wat er verandert voor ondernemers

Zie ook

Naar boven