Regels voor beschermde planten en dieren

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 2 min lezen

U mag met uw activiteiten geen dieren of planten beschadigen. Planten en dieren worden beschermd door de Wet natuurbescherming en de CITES-regelgeving. U moet toestemming, ontheffing of een vergunning aanvragen voor activiteiten die gevolgen hebben voor beschermde planten en dieren.

U krijgt onder meer te maken met de regels voor beschermde dieren en planten bij:

Bouwen en onderhoud

Gaat u buiten (ver)bouwen, slopen of doet u beheer en onderhoud? En zijn er beschermde planten en dieren aanwezig? Dan moet u een vrijstelling of een ontheffing aanvragen bij de provincie of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Buitenevenementen

Gaat u een buitenevenement organiseren, zoals een concert of een motorcrosswedstrijd? Dan moet u eerst maatregelen nemen om schade aan beschermde planten- en diersoorten te voorkomen. Als uw evenement toch schadelijk is, moet u een ontheffing voor een buitenevenement aanvragen bij RVO.

Gedragscode

Als u met een goedgekeurde gedragscode werkt, heeft u voor bepaalde werkzaamheden in natuurgebieden geen ontheffing nodig. U krijgt dan vrijstelling.

Handel, bezit en vervoer van beschermde soorten

Handelt u in beschermde dieren, planten (of onderdelen of producten hiervan)? Of houdt of vervoert u deze? Dan heeft u in sommige gevallen een ontheffing bezit en vervoer van beschermde dieren en planten nodig.

Heeft u een CITES-soort? Dan heeft u in bepaalde gevallen een EU-certificaat of CITES-vergunning nodig. U moet voldoen aan de CITES-regels voor handel in beschermde planten en dieren. U moet bijvoorbeeld sommige planten en dieren registreren.

Gefokte dieren

Wilt u gefokte dieren houden of vervoeren? Dan moet u voor primaten, haviken en katachtige roofdieren (felidae) ontheffing voor bezit en vervoer aanvragen. Als u beschermde inheemse of uitheemse vogels fokt, dan moeten deze vogels een pootring hebben.

Onderzoek en onderwijs

Bij onderzoek, onderwijs, repopulatie en herintroductie zijn uw activiteiten soms schadelijk voor beschermde dieren en planten. U moet dan een ontheffing hebben. U kunt deze ontheffing voor de Wet Natuurbescherming aanvragen bij RVO.

Jagen

Bent u jager en wilt u jagen op dieren? Dan moet u een jachtakte hebben. U mag alleen jagen in het jachtseizoen en op bepaalde diersoorten. Jaagt u met een slechtvalk, havik of woestijnbuizerd? Dan moet u een geldige valkeniersakte hebben.

Opzetten van dieren

Het is verboden om bepaalde beschermde dieren te prepareren. Voor sommige dieren geldt een vrijstelling.

Beschermde dieren opvangen

Wilt u beschermde dieren opvangen? Bijvoorbeeld egels, zeehonden of reeën? Dan heeft u een ontheffing nodig.

Digitaal ontheffing aanvragen met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u ontheffing en vrijstelling digitaal aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of de provincie. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1