Regels voor minderjarige ondernemers

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Onder de 18 jaar bent u minderjarig. U heeft dan toestemming nodig van uw ouders om rechtshandelingen te verrichten. Bijvoorbeeld om iets te kopen, een contract te tekenen of geld te lenen voor uw bedrijf.

Handlichting aanvragen

Bent u minderjarig en wilt u rechtshandelingen verrichten zonder toestemming van uw ouders? En wilt u zelf aansprakelijk zijn voor uw rechtshandelingen? Dan moet u een handlichting aanvragen bij de kantonrechter. Hiervoor moet u 16 of 17 jaar zijn. U dient een verzoek in bij de kantonrechter van de rechtbank waaronder uw woonplaats valt. De handlichting vervalt automatisch als u 18 wordt. U bent dan meerderjarig. Jongeren onder de 16 hebben altijd toestemming nodig van de ouders en kunnen geen handlichting aanvragen.

Bedrijf inschrijven bij KVK

Er geldt geen minimumleeftijd voor het starten van een bedrijf. De activiteiten die u met uw bedrijf wilt gaan doen, moeten passen bij uw leeftijd. En u moet de werkzaamheden voor uw bedrijf zelfstandig kunnen doen. U heeft als minderjarige toestemming nodig van uw ouders of voogd om uw bedrijf in te schrijven bij KVK. U kunt een van uw ouders of voogd meenemen naar de afspraak. Of u zorgt voor de juiste bewijsstukken zoals een akkoordverklaring, volmacht of handlichting.

Leerplicht en onderwijs volgen

Tot uw 16e bent u volledig leerplichtig. U moet onderwijs volgen tot en met het schooljaar waarin u 16 jaar wordt. Bent u 16, maar heeft u nog geen havo-, vwo- of mbo-diploma? Dan heeft u geen startkwalificatie en moet u tot uw 18e onderwijs volgen. Als u geld verdient met uw bedrijf naast u opleiding, kan dat gevolgen hebben voor de studiefinanciering.

Belasting betalen

Als minderjarige ondernemer moet u belasting betalen. De Belastingdienst beoordeelt of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en btw.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1