Financiering regelen voor uw innovatie

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
KVK
KVK
3 min lezen
English version

U heeft een goed idee en wilt dat graag verder ontwikkelen of op de markt brengen. Maar hoe financiert u dat? Dat kan bijvoorbeeld met een investeerder. Of met een innovatiesubsidie, een innovatiekrediet of een belastingvoordeel. En misschien is geld inzamelen voor uw idee via crowdfunding iets voor u.

Wat is innovatie?

Innovatie betekent ‘vernieuwing’. Innoveren is niet alleen iets nieuws uitvinden. Er zijn veel manieren om te innoveren in uw bedrijf. U kunt bijvoorbeeld uw product of dienst verbeteren met een kleine technische of praktische aanpassing. Of u vernieuwt uw productieproces waardoor u geld en energie bespaart.

Bereid uw financiering voor

Voordat u financiering gaat zoeken voor uw idee, is het goed om te checken of het niet al door een ander is bedacht. Misschien is het idee al beschermd met een octrooi of ander intellectueel eigendomsrecht. Dan mag u het niet namaken zonder toestemming van de bedenker.

Maak een prototype of schrijf een plan

Is het idee nieuw, dan kunt u het uitwerken tot een prototype of proof of concept (haalbaarheid van uw idee). Dat kan bijvoorbeeld met de lean startup methode of in een FabLab (Fabrication Laboratory), een openbare digitale werkplaats. Met een prototype laat u potentiële investeerders zien hoe uw idee werkt en hoe het geld kan opleveren.

Wilt u een subsidie of lening aanvragen, dan heeft u vaak een ondernemingsplan, projectplan en/of financieel plan nodig.

Check innovatiesubsidies en belastingvoordelen

De overheid stelt geld beschikbaar voor uw innovatie. Dat kan een subsidie, een lening of een belastingvoordeel zijn. Met dit geld kunt u uw idee verder onderzoeken of ontwikkelen.

Dit zijn enkele voorbeelden:

  • De Vroegefasefinanciering (VVF). Met deze lening kunt u onderzoeken of uw idee technisch haalbaar is en geschikt is voor de markt.
  • Het Innovatiekrediet is er voor de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten met een sterke kans van slagen. Deze lening is risicodragend. Dat betekent dat u het bedrag alleen terugbetaalt als de ontwikkeling gelukt is.
  • De WBSO is een belastingregeling waarmee u uw kosten voor Research & Development (R&D) kunt verlagen.
  • Maakt u gebruik van de WBSO, dan kunt u ook de Innovatiebox gebruiken. U betaalt hiermee minder vennootschapsbelasting over de winst van uw innovatieve activiteiten.

Check alle innovatiesubsidies en bekijk welke voor u interessant zijn.

Zoek een investeerder

U kunt ook een investeerder zoeken die geld wil steken in uw product of dienst. Dat kan bijvoorbeeld een Venture Capital fonds zijn of een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij

Er zijn ook privé-investeerders, zoals Business Angels. Zij investeren vooral in innovatieve starters en ondernemers in de vroege groeifase van hun bedrijf. Zo’n investering is vaak een lening of investering in aandelen.

Overtuig uw investeerders met een pitch

Vaak vragen investeerders om uw idee en uzelf te presenteren. Met een korte maar krachtige pitch laat u zien waarom uw product of dienst een interessante investering is. U vergroot daarmee uw kansen om met een investeerder in gesprek te komen.

Bekijk tips voor een sterke pitch.

Waar letten investeerders op?

Investeerders en Business Angels letten onder andere op deze punten:

  • Zit uw bedrijf in de startfase of groeifase?
  • Is uw idee innovatief en voldoende onderscheidend?
  • Kan uw bedrijf binnen een paar jaar veel winst maken?
  • Zit uw bedrijf in een regio die voor de investeerder interessant is?

Denk ook aan crowdfunding

Een andere manier van financiering is crowdfunding. Daarmee kunt u geld inzamelen voor uw idee bij het grote publiek. Geld inzamelen met crowdfunding gaat meestal via een platform. Dat is een website waar u mensen enthousiast maakt voor uw idee. Door crowdfunding vergroot u uw naamsbekendheid en legt u contact met toekomstige klanten.

Verdien geld met licenties

Heeft u uw idee beschermd met een intellectueel eigendomsrecht, zoals een octrooi of patent? Dan kunt u een ander toestemming geven om het product te maken of te verkopen tegen een vergoeding. Die toestemming heet een licentie. Met een licentieverkoop kunt u dus geld verdienen.

Vraag advies over financiering

Het is niet altijd makkelijk om financiering te vragen of te krijgen. Een adviseur kan u daarbij helpen. Er zijn verschillende organisaties die goede adviseurs in huis hebben.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland