Streekproducten beschermen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Produceert of verwerkt u een streekproduct? U kunt Europese bescherming aanvragen tegen namaak of misbruik. U beschermt hiermee uw product tegen verkopers die hetzelfde soort product onterecht als streekproduct verkopen onder dezelfde productnaam of door te zeggen dat het op dezelfde manier is gemaakt.

Wat is een streekproduct?

Streekproducten zijn speciale landbouwproducten of levensmiddelen die horen bij een bepaalde regio. Streekproducten hebben unieke smaken, tradities en ambachtelijke processen. Voorbeelden van Nederlandse streekproducten zijn:

  • de Westlandse Druif of Gouda Holland (uit een specifieke regio)
  • basterdsuiker en suikersiroop (op een traditionele manier gemaakt)

Hoe kunt u een streekproduct beschermen?

U kunt uw streekproduct in de EU beschermen met:

Met 1 van deze Europese beschermingen is uw product beschermd tegen namaak in de hele EU. Uw product krijgt een EU-symbool dat laat zien dat uw product traditioneel en authentiek is. Ook zorgt de bescherming ervoor dat uw product niet als merk geclaimd kan worden.

Bescherming voor streekproducten aanvragen

U kunt bescherming aanvragen voor de meeste landbouwproducten en levensmiddelen. U doet alleen of samen met andere producenten een aanvraag voor een registratie bij de adviescommissie. U moet hiervoor een productdossier maken met daarin informatie over de productiemethode, productsamenstelling en geografische oorsprong van uw product.

Als u de BOB of BGA wilt aanvragen moet u ook een Enig document (samenvatting van het productdossier) maken. Als uw aanvraag en productdossier aan de eisen voldoen, zet de Europese Commissie uw product in het register eAmbrosia. Uw product is dan beschermd in de EU.

U maakt een streekproduct dat al beschermd is

Is het product dat u maakt al geregistreerd en beschermd? Dan kunt u een aanvraag doen om aan te sluiten op het al bestaande productdossier van deze geregistreerde bescherming. De productdossiers kunt u vinden in het register eAmbrosia. Na goedkeuring, mag u uw product op de markt brengen als u binnen het geografisch gebied valt en uw product voldoet aan de eisen die in het productdossier staan.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)