Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeBedrijf stoppen of verkopen

Turboliquidatie

Deze informatie is geplaatst door:KVKKVK± 3 min lezenEnglish version

Turboliquidatie is een snelle manier om uw bv, nv, stichting, vereniging of stichting te ontbinden en te liquideren. Lees meer over turboliquidatie van een rechtsperoon op deze pagina.

Bij een turboliquidatie is geen wettelijke vereffening (financiële afhandeling) nodig en kunt u de ontbinding van een rechtspersoon snel afwikkelen. Dat bespaart kosten. U heeft alleen een besluit nodig van de Algemene vergadering van aandeelhouders of bestuur (bij een stichting). Door dit besluit houdt de rechtspersoon direct op te bestaan. U moet het formulier ‘Ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap’ van KVK invullen en deponeren.

Wat zijn de voorwaarden?

In de meeste gevallen vindt turboliquidatie plaats bij lege bv's waarin geen vermogen zit en dus geen baten aanwezig zijn. Baten zijn alle activa op de balans van een rechtspersoon. Bijvoorbeeld vastgoed, liquide middelen, inventaris, voorraden en vorderingen.

Zijn er wel baten? Dan is een turboliquidatie niet toegestaan. Een vereffenaar moet dan het vermogen verdelen.

Onderzoek de financiële gevolgen

Voor een turboliquidatie mag er geen vermogen meer aanwezig zijn voordat u uw bedrijf ontbindt. Controleer daarom de volgende zaken:

Wat zijn de risico’s?

Als later blijkt dat er na het ontbindingsbesluit toch baten waren in de rechtspersoon, dat kan een schuldeiser via de rechter vragen de beëindiging terug te draaien en alsnog te vereffenen. Of hij vraagt faillissement aan. Als u de turboliquidatie niet goed uitvoert, kan dit een risico zijn voor u als bestuurder.

Naar boven