Bij een turboliquidatie is geen wettelijke vereffening (financiële afhandeling) nodig en kunt u de ontbinding van een rechtspersoon snel afwikkelen. Dat bespaart kosten. U heeft alleen een besluit nodig van de Algemene vergadering van aandeelhouders of bestuur (bij een stichting). Door dit besluit houdt de rechtspersoon direct op te bestaan. U moet het formulier ‘Ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap’ van KVK invullen en deponeren.
Wat zijn de voorwaarden?
In de meeste gevallen vindt turboliquidatie plaats bij lege bv's waarin geen vermogen zit en dus geen baten aanwezig zijn. Baten zijn alle activa op de balans van een rechtspersoon. Bijvoorbeeld vastgoed, liquide middelen, inventaris, voorraden en vorderingen.
Zijn er wel baten? Dan is een turboliquidatie niet toegestaan. Een vereffenaar moet dan het vermogen verdelen.
Turboliquidatie alleen vóór vereffening
Ontbindt u uw bedrijf vóór vereffening, dan is turboliquidatie mogelijk. Ontbindt u na vereffening, dan is alleen een wettelijke vereffeningsprocedure mogelijk. Dat leidt vaak tot faillissement.
Onderzoek de financiële gevolgen
Als u uw bedrijf ontbindt moet u een eindbalans (laten) opmaken. Dit is een eindoverzicht van het vermogen van uw onderneming. Daarna moet dit vermogen worden vereffend (financieel afgehandeld) en verdeeld. Controleer daarom de volgende zaken:
Uw bedrijf mag geen bezittingen (baten) zoals voorraden en bedrijfsmiddelen meer hebben. Ga na welke bezittingen u nog heeft, zoals:
- debiteuren
- geld op de bankrekening
- voorraden
- auto’s en machines
- intellectuele eigendomsrechten
Blijft er na ontbinding en vereffening nog geld over op de bankrekening over, dan gaat dit in principe naar de aandeelhouders. Tenzij er in de statuten een andere afspraak staat.
Kenteken voertuig overschrijven op eigen naam
Heeft u een voertuig op naam van uw onderneming staan? Vergeet dan niet het kenteken over te schrijven op uw eigen naam als u uw bedrijf uitschrijft. Lees op RDW.nl wat u moet doen.
Heeft uw onderneming leningen? Controleer welke afspraken daarover zijn gemaakt. Kunt u uw betaalverplichtingen niet na komen? Neem dan contact op met de financier. Probeer samen tot een oplossing te komen.
Heeft uw onderneming leaseovereenkomsten? Bijvoorbeeld voor een bestelbus of machine. Controleer hoelang het contract nog loopt. Neem contact op met de leasemaatschappij (lessor) om na te gaan wat de mogelijkheden zijn.
Nadat u bent gestopt, blijft u aansprakelijk voor risico’s. U moet bijvoorbeeld nog steeds uw schulden afbetalen. Zorg er daarom voor dat u alles goed afhandelt. Bij sommige verzekeraars kunt u risico’s bij stoppen meeverzekeren in een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit wordt uitlooprisico genoemd en is het risico op claims nadat u bent gestopt.
Zorg dat u de contracten en verzekeringen van uw bv stopzet. Een checklist:
- bedrijfsverzekeringen
- vergunningen
- huurovereenkomsten
- telefoonnummers
- domeinnaam
- abonnementen
- contracten
Opzeggen zakelijke bankrekening
Regel de volgende zaken, voordat u uw zakelijke bankrekening opzegt:
- Download alle rekeningafschriften en/of het financieel jaaroverzicht.
- Zet lopende incassoafspraken en periodieke overboekingen stop.
- Zeg gekoppelde creditcards en verzekeringen op.
- Heeft u een G-rekening? Zeg deze op bij de Belastingdienst.
Informeer bij uw bank naar de procedure voor het opzeggen van een zakelijke bankrekening.
Gevolgen bij uitschrijven
Het opheffen van uw onderneming kan gevolgen hebben voor uw bankrekening, financiering, verzekeringen, pensioenfonds en gemeentevergunningen. Als u bent uitgeschreven bij KVK, dan kunt u bijvoorbeeld niet meer bij uw zakelijke bankrekening. Kijk daarom eerst op de website van de instanties wat de gevolgen zijn van de stappen die u neemt, voordat u zich uitschrijft bij KVK.
Wat zijn de risico’s?
Als later blijkt dat er na het ontbindingsbesluit toch baten waren in de rechtspersoon, dat kan een schuldeiser via de rechter vragen de beëindiging terug te draaien en alsnog te vereffenen. Of hij vraagt faillissement aan. Als u de turboliquidatie niet goed uitvoert, kan dit een risico zijn voor u als bestuurder.
Betere bescherming bij turboliquidatie
De Tweede Kamer is akkoord met nieuwe wetgeving die schuldeisers beter moet beschermen bij turboliquidatie. Bedrijven moeten duidelijk kunnen aantonen dat een turboliquidatie noodzakelijk was. Het bestuur van een organisatie wordt verplicht een slotbalans op te stellen. Wanneer de wijziging ingaat is nog niet bekend.