Vanaf 2025 zero-emissiezone in veel steden

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
3 min lezen
English version

Gebruikt u voor uw bedrijf een bestelauto of vrachtwagen op benzine of diesel? En levert u goederen aan klanten in een binnenstad? Vanaf 1 januari 2025 mogen bepaalde bedrijfsauto's veel binnensteden niet meer in rijden. Dan geldt er mogelijk een zero-emissiezone (uitstootvrij gebied).

Wat is een zero-emissiezone?

Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 een stadsgebied aanwijzen waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden. Hiermee willen gemeenten de fijnstof en CO2-uitstoot in de steden verminderen. Dat gebied is een zero-emissiezone (ZE-zone).

De omtrek van een ZE-zone is minstens het stadscentrum plus eventueel de omliggende wijken. U mag hier met uw bestel- of vrachtauto alleen in als deze geen schadelijke stoffen uitstoot. Bijvoorbeeld met een auto op elektriciteit of waterstof.

Check in welke steden er een zero-emissiezone komt

In ongeveer 30 steden komen er zero-emissiezones. Wanneer de zero-emissiezone ingaat, verschilt per stad. Check dit op de website van uw gemeente. Bekijk welke steden al een zero-emissiezone hebben aangekondigd.

Welke bedrijfsauto’s mogen in een zero-emissiezone?

Of u een zero-emissiezone in mag, hangt af van de emissieklasse (uitstoot) van uw bedrijfsauto. Vanaf 2025 moeten alle nieuwe bestelauto's en vrachtwagens in de ZE-zone uitstootvrij zijn. Bestelauto’s met een emissieklasse lager dan Euro 5 mogen vanaf 1 januari 2025 de ZE-zone niet meer in.

Overgangsregeling tot 2030

Voor sommige type bedrijfsauto’s is er een overgangsregeling. U mag hiermee tot een bepaalde datum nog wel een zero-emissiezone in. Dat geldt voor:

  • Bestelauto Euro 5: tot 1 januari 2027.
  • Bestelauto Euro 6: tot 1 januari 2028.
  • Vrachtwagen Euro 6 (bakwagen of laadwagen) die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud is: tot 1 januari 2030.
  • Vrachtwagen Euro 6 (trekker) die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud is: tot 1 januari 2030.

Vrijstellingen en ontheffingen

Mag u met uw voertuig de ZE-zones niet in? Uw voertuig is bijvoorbeeld te oud (oldtimer) en u valt buiten de overgangsregeling. Soms kunt u gebruikmaken van een vrijstelling of een ontheffing. Een vrijstelling is op basis van kenteken en krijgt u automatisch. Een ontheffing moet u zelf aanvragen.

Stap over op een emissieloze bedrijfsauto

Is uw bedrijfsauto aan vervanging toe? Overweeg om over te stappen op een bestelauto of vrachtwagen op elektriciteit of waterstof. Dan bent u er zeker van dat uw bedrijfsauto straks een zero-emissiezone in mag. De levertijden zijn soms zeer lang. Houd hier rekening mee.

Vraag subsidie aan

De overheid biedt u hulp en geld om de kosten te verlagen bij het kopen van emissieloze bestelauto’s of vrachtwagens.

Bekijk deze subsidies:

Met de SEBA kunt u maximaal € 5.000 terugkrijgen voor de aankoop of het financial-leasen van een volledig emissieloze bedrijfsauto. Lees aan welke voorwaarden u moet voldoen voordat u de SEBA aanvraagt en voordat u een definitieve overeenkomst aangaat. U kunt de aanschafkosten ook melden voor het belastingvoordeel via de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Met de AanZet krijgt u een percentage vergoed als u een emissieloze vrachtwagen koopt of financial-leaset . Hoeveel procent u vergoed krijgt, hangt af van het type vrachtwagen en de grootte van uw bedrijf. Lees welke voorwaarden er zijn voordat u een definitieve overeenkomst aangaat. Ook voor deze voertuigen mag u de aanschaf melden bij de Milieu-investeringsaftrek.

Zorg voor laadpalen in de buurt

Voor een elektrische bedrijfsauto is een oplaadpunt onmisbaar. In sommige gevallen moet u zelfs minimaal 1 laadpaal op uw bedrijfsterrein hebben. Wilt u zelf een laadpaal bij uw bedrijf laten plaatsen? Via het platform laadpaalnodig.nl vraagt u in uw gemeente een laadpaal aan. Of kijk op de ANWB.nl of er openbare laadpalen in de buurt zijn.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland