Welzijnseisen voor het houden van dieren

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Als u dieren houdt, heeft u te maken met welzijnseisen uit de Wet dieren. De regels verschillen per diersoort. In de meeste gemeenten mag u geen grote aantallen dieren houden.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

Houdt u dieren? Dan bent u verantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. U heeft te maken met regels, die verschillen per diersoort. In de meeste gemeenten mag u geen grote aantallen dieren houden. Fokt u dieren, of houdt u dieren als hobby? Dan kunt u bij uw gemeente een ontheffing van dit verbod aanvragen.

Dieren registreren

Als u dieren (vee) houdt, moet u deze registreren en kunnen identificeren.

Regels voor productiedieren

Voor alle productiedieren die u als veehouder houdt, gelden algemene welzijnseisen. Daarnaast gelden er extra eisen voor huisvesting en gezondheid. Voor een aantal diersoorten gelden aparte regels, zoals voor kalveren, varkens en vleeskuikens.

Het is onder andere verboden om:

Er is een vrijstelling voor sommige ingrepen op pluimvee.

Regels voor huisdieren (gezelschapsdieren)

Fokt of (ver)koopt u bedrijfsmatig huisdieren? Bijvoorbeeld in een dierenpension of dierenspeciaalzaak. Of heeft u een opvang voor huisdieren? Dan moet u:

Deze eisen gelden voor fokkers, tussenhandelaren, dierenspeciaalzaken, dierenasiels of dierenpensions.

Omgevingsvergunning aanvragen en vergunningcheck doen

Wilt u weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Of dat u een melding moet doen? Ga naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck. In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente, provincie of waterschap. En u kunt direct een vergunning aanvragen of een melding doen.

Fokken met honden en katten

Voor het fokken met honden en katten gelden de hierboven genoemde regels huisdieren. Daarnaast zijn er extra regels. Een hond mag in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest krijgen. Voor een kat is dat maximaal 2 nesten en maximaal 3 nesten in 24 maanden.

Registratie van honden en hondenpaspoort

Alle honden moeten in Nederland geregistreerd zijn, een chip krijgen en een EU-dierenpaspoort hebben.

Verkoop huisdieren

Als u huisdieren verkoopt:

  • mag u geen dieren verkopen aan kinderen onder de 16 jaar
  • mag u dieren niet in de etalage van uw winkelruimte zetten
  • moet u bij de verkoop van dieren schriftelijke voorlichting geven aan de koper

Jonge dieren scheiden van ouders

In het Besluit houders van dieren staan minimumleeftijden waarop u jonge dieren van hun ouders mag scheiden. Dit geldt voor honden, katten, konijnen, papegaaiachtigen, varkens, nertsen en diverse soorten apen.

Circusdieren

U mag geen wilde zoogdieren gebruiken in uw circus of bij een ander optreden. Ook mag u de dieren niet vervoeren voor dit doel. Er zijn uitzonderingen zoals optredens in dierentuinen of dolfinaria.

Ontheffingen en vrijstellingen

Op bepaalde verboden en voorschriften kunt u een ontheffing aanvragen bij RVO. Deze ontheffing of vrijstelling krijgt u alleen bij hoge uitzondering. Uw activiteiten mogen de gezondheid of het welzijn van de dieren niet schaden.

Digitaal aanvragen met de Berichtenbox

Afhankelijk van de soort vrijstelling of ontheffing kunt u deze met de Berichtenbox aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland of bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De Berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)