Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeFreelance en zzp

Aan de slag als zzp'er of freelancer

Deze informatie is geplaatst door:KVKKVKCentraal Bureau voor de StatistiekCentraal Bureau voor de Statistiek± 2 min lezenEnglish version

Wilt u werken als freelancer of zzp'er? Starten als freelancer of zzp'er (zelfstandige zonder personeel) kan vaak heel snel. Op deze pagina leest u wat moet weten en regelen wanneer u aan de slag wil als freelancer.

Wat is het verschil tussen freelance en zzp?

Er is geen verschil tussen de begrippen zzp en freelance. De betekenis van freelance en zzp is hetzelfde. U werkt voor verschillende opdrachtgevers. U heeft geen dienstverband met de opdrachtgevers. U voert een opdracht interim (tijdelijk) uit als zelfstandig ondernemer. U neemt freelance werk aan en uw opdrachtgever betaalt u voor de opdracht. Hij houdt geen loonbelasting in. Die belasting betaalt u zelf bij uw aangifte.

Voordelen en nadelen

Werken als freelancer of zzp'er heeft voordelen en nadelen. Zo moet u zelf voor uw pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgen. Daar staat tegenover dat u vaak een hoger uurtarief heeft dan in loondienst en bepaalt u zelf hoe en voor wie u werkt. Lees meer op KVK.nl over voordelen en nadelen wanneer u aan de slag gaat als freelancer of zzp'er.

Parttime freelancen

U kunt ook parttime ondernemen door naast uw vaste baan freelancer te worden. U moet wel eerst afspraken maken met uw werkgever voordat u zzp-opdrachten gaat uitvoeren. En u moet zich als freelancer inschrijven bij KVK.

Freelancer worden

Bereid u voor als u freelancer wilt worden. Test uw ondernemersvaardigheden. Schrijf een ondernemingsplan om te onderzoeken of uw plannen haalbaar zijn. Denk na over uw uurtarief. En check de criteria van KVK en de Belastingdienst om te zien of u ondernemer bent.

Inschrijven als freelancer bij KVK

Als ondernemer moet u zich verplicht inschrijven in het handelsregister van KVK. Dat kost eenmalig € 75,00. KVK geeft vervolgens uw gegevens door aan de Belastingdienst. Zij stuurt u binnen 2 weken uw btw-id en omzetbelastingdienstnummer per post. Als rechtsvormen kiezen veel freelancers een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv).

In het stappenplan bedrijf starten kunt u terugvinden wat er allemaal komt kijken bij de start van een eigen bedrijf. Ook handig als u zzp'er wilt worden.

Klanten vinden

Bereid u voor wanneer u actief op zoek gaat naar freelance opdrachten. KVK helpt u op weg door een aantal vragen te beantwoorden bij het vinden van klanten.

Met opdrachtgevers werkrelatie beoordelen

Werkt u als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) voor een of meerdere opdrachtgevers? Dan moet u samen met uw opdrachtgever nagaan of er sprake is van loondienst. Bent u in loondienst, dan moet uw opdrachtgever loonheffingen betalen.

Feiten en cijfers: hoeveel zzp'ers telt Nederland?

De grafiek toont het aantal zzp'ers. Al jaren neemt het aantal zzp-ers toe.

Naar boven