Algemene voorwaarden opstellen

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Door algemene voorwaarden op te stellen bij een overeenkomst is het voor uw klant duidelijk hoe het onder meer zit met garantie, aansprakelijkheid en betalen. U bent niet verplicht om algemene voorwaarden op te stellen.

Profiteer van algemene voorwaarden

Wil je tijd en moeite besparen bij het sluiten van contracten? Wil je je klant duidelijkheid geven hoe het zit met garantie, retourneren, aansprakelijkheid, betaaltermijn of geschiloplossing? Maak gebruik van algemene voorwaarden en laat ze in je voordeel werken. Lees hoe een bescheiden tijdsinvestering je ondernemersleven makkelijker maakt.

Opstellen

Als je algemene voorwaarden eenmalig opstelt, kun je ze daarna gebruiken voor al uw contracten en overeenkomsten. Dat scheelt tijd. Gebruik de voorwaarden goed. Geef duidelijk in de overeenkomst aan dat je gebruik maakt van algehele voorwaarden en waar je ze vindt. Print ze op de overeenkomst, geef ze van tevoren los mee of stuur ze mee als bestand. Anders werken je voorwaarden niet.

algemene voorwaarden stel je op verschillende manieren op. Je doet het zelf of met hulp. Of je gebruikt een model. Zorg er in ieder geval voor dat je de voorwaarden opstelt die bij jouw bedrijf passen. Maak ze goed leesbaar.

Tips

Tips bij het maken van algemene voorwaarden:

  • Zoek een passend model. Op internet vind je verschillende modellen. Bijvoorbeeld voor levering aan consumenten. Er zijn ook modellen voor een webwinkel en modellen die in overleg met de Consumentenbond voor diverse branches zijn opgesteld;
  • Ben je lid van een branche- of beroepsvereniging? Dan kun je verplicht zijn om deze te gebruiken bij levering aan consumenten. Bekijk hier het overzichtExterne link van de consumentenvoorwaarden;
  • Pas je algemene voorwaarden aan aan jouw specifieke situatie. Bijvoorbeeld met behulp van een juridisch adviseur.;
  • Gebruik algemene voorwaarden op de juiste manier. Geef je klant van tevoren je voorwaarden. Print ze uit of stuur ze mee als bestand. Zorg dat ze goed zichtbaar zijn op je site;
  • Deponeer de algemene voorwaardenExterne link bij KVK of de rechtbank;
  • Lees de brochure Algemene voorwaarden.

Gebruik maken van algemene voorwaarden of deponeren is niet verplicht. Maar je benadeelt jezelf als je ze niet gebruikt. Het kan je geld kosten. Bijvoorbeeld als je geen bepaling opneemt waarin je aangeeft dat de spullen van jou blijven totdat er betaald is. Bij een faillissement ben je je spullen dan kwijt. Ten gunste van jezelf kun je in algemene voorwaarden duidelijkheid geven over betalingstermijn, aansprakelijkheid, eigendomsvoorbehoud, garantie en geschiloplossing. Een bescheiden investering in tijd en geld levert veel op.

Algemene voorwaarden voor je webshop

Gebruik van algemene voorwaarden bij een webshop is zowel in jouw voordeel als in dat van je klant. Heb je ze niet? Dan heeft je klant 3 maanden retourrecht. Daarmee benadeel je jezelf. Het is professioneel als je je klant op de hoogte brengt van de regelsExterne link die gelden voor de overeenkomst.

De Nederlandse Thuiswinkelorganisatie heeft voor haar leden modelvoorwaardenExterne link opgesteld voor een webwinkel. De voorwaarden voor een webwinkel wijken af op het gebied van de bedenktermijn van het retourrecht ten opzichte van gewone algemene voorwaarden. Voldoe naast het opstellen van algemene voorwaarden ook aan de wettelijke informatieplichten op je website.

Volg het webinar

Meer weten over het starten van een webwinkel? Volg het webinar Voldoet mijn webshop aan de regels?

Deze informatie is geplaatst door

KVK