Zoeken

Arbeidsongevallen melden

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezenEnglish version

Als werkgever moet u arbeidsongevallen met uw personeel direct melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Het gaat om:

  • een ziekenhuisopname
  • blijvend letsel, zoals blindheid, amputatie of chronische klachten
  • overlijden

Ook wanneer dit pas later blijkt, meldt u het arbeidsongeval. De meldingsplicht geldt voor al uw personeel. Dus ook voor uitzendkrachten en zzp'ers die voor u werken. Houdt u zich niet aan de meldingsplicht? Dan kan de Nederlandse Arbeidsinspectie u een boete geven tot € 50.000. U leest meer in de brochure Meldingsplichtige arbeidsongevallen.

Hoe meldt u een arbeidsongeval?

Een arbeidsongeval waarbij iemand overlijdt, meldt u meteen via de telefoon. Arbeidsongevallen met blijvend letsel of ziekenhuisopname meldt u direct telefonisch of online.

Meewerken aan het ongevalsonderzoek

Na uw melding bepaalt de Nederlandse Arbeidsinspectie wat er daarna gebeurt. Komt er verder onderzoek naar het ongeval, dan moeten alle betrokkenen meewerken aan het onderzoek. Totdat de inspecteur er is, komt u zo min mogelijk aan de plaats van het ongeval. Als de plaats van het ongeval voor ernstig gevaar zorgt, kan de inspecteur het werk direct stilleggen.

Ongevallenregistratie bijhouden

U moet zelf een registratie bijhouden van:

  • alle ongevallen die u heeft gemeld
  • ongevallen die hebben gezorgd voor meer dan 3 dagen ziekteverzuim

U registreert wat er is gebeurd en de datum van het ongeval. Uw werknemers mogen deze informatie ook inzien.

Vergoeding voor affectieschade

Als u verantwoordelijk bent voor een ongeluk op het werk met ernstige gevolgen (uw werknemer overlijdt of heeft ernstig blijvend letsel) dan moet u een vergoeding voor affectieschade (smartengeld) betalen. Deze schadevergoeding geldt alleen voor de directe familie zoals de partner, (stief)kinderen en ouders van het slachtoffer. De hoogte van de vergoeding hangt af van de situatie en ligt tussen de € 12.500 en € 20.000.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1