MenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Buitenlandse zzp'er of freelancer inhuren

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish version

Huurt u een buitenlandse zelfstandige zonder personeel (zzp'er) of freelancer in om in Nederland voor u te werken? Dan moet u het volgende controleren.

Zzp’er uit de EER

Heeft de zzp’er een paspoort van 1 van de EER-landen of Zwitserland? Dan mag de zzp’er vrij in Nederland komen werken. Er is geen verblijfsvergunning nodig.

Meldplicht WagwEU

Als de zzp’er uit de EER of Zwitserland tijdelijk in Nederland voor u komt werken, dan moet hij zich melden bij het Nederlandse online meldloket. Dit moet voordat de werkzaamheden beginnen. Als opdrachtgever moet u controleren dat er goed wordt gemeld.

De meldplicht geldt voor zelfstandigen in bepaalde sectoren:

  • bouw
  • schoonmaak
  • voedingsindustrie
  • metaal
  • zorg
  • glazenwasserij
  • land- en tuinbouw

Er zijn extra regels voor de transportsector.

Zzp’er buiten de EER

Komt de zzp’er uit een land buiten de EER of Zwitserland? Dan moet hij een verblijfsvergunning voor zelfstandig ondernemer hebben. Zonder deze verblijfsvergunning mag de zzp’er niet voor u in Nederland werken.

De zzp’er van buiten de EER en Zwitserland heeft geen tewerkstellingsvergunning (werkvergunning) nodig als hij echt als zelfstandige werkt. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of dat zo is.

Bent u geen opdrachtgever, maar eigenlijk werkgever? Dan moet u een tewerkstellingsvergunning aanvragen.

Let op: Wilt u een opdracht geven aan een Oekraïense vluchteling die werkt als zzp'er? Dan moet u in elke situatie een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen.

Zie ook

Naar boven