Buitenlandse zzp'er of freelancer inhuren

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen

Huurt u een buitenlandse zelfstandige zonder personeel (zzp'er) of freelancer in? En verblijft deze in Nederland? Dan moet u het volgende controleren.

Zzp’er uit de EER

Als de zzp’er een paspoort heeft van 1 van de EER-landen of Zwitserland, dan mag de zzp’er vrij in Nederland werken.

Meldplicht WagwEU

Als de zzp’er uit de EER of Zwitserland tijdelijk in Nederland komt werken voor u, dan moet hij zich eerst melden bij het Nederlandse online meldloket. Bent u de opdrachtgever? Dan moet u controleren dat er goed wordt gemeld. De meldplicht geldt voor zelfstandigen in bepaalde sectoren:

  • bouw
  • schoonmaak
  • voedingsindustrie
  • metaal
  • zorg
  • glazenwasserij
  • land- en tuinbouw

Er zijn extra regels voor de transportsector.

Zzp’er buiten de EER

Komt de zzp’er uit een land buiten de EER of Zwitserland? Dan moet hij een verblijfsvergunning voor zelfstandig ondernemer hebben. Zonder deze verblijfsvergunning mag de zzp’er niet voor u werken.

Tewerkstellingsvergunning

De zzp’er van buiten de EER en Zwitserland heeft geen tewerkstellingsvergunning (werkvergunning) nodig als hij echt als zelfstandige werkt. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of dat zo is. Bent u geen opdrachtgever, maar eigenlijk werkgever? Dan moet u een tewerkstellingsvergunning aanvragen.

Let op: Wilt u een opdracht geven aan een Oekraïense vluchteling die werkt als zzp'er? Dan moet u in elke situatie een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1