Europese subsidies

Deze informatie is geplaatst door

KVK

± 1 min lezen

De Europese Unie (EU) verleent subsidies aan projecten of organisaties die de belangen van de EU dienen of bijdragen tot de uitvoering van een programma of het beleid van de EU. De EU reserveert voor de lidstaten jaarlijks een bedrag van meer dan € 300 miljard.

Om in aanmerking te komen voor een Europese subsidie is het verstandig om uw projecten of diensten aan te laten sluiten bij het Europese beleid. Daarnaast zijn er regels opgesteld om de subsidieverlening zo helder mogelijk te laten verlopen.

  • Een Europese subsidie krijgen is meestal alleen mogelijk via ‘Call for proposal’ (een openbare aanbestedingen). Dat wil zeggen dat de Europese Unie een oproep doet om voorstellen in te dienen. Belangstellenden worden hiermee opgeroepen een actieplan in te dienen, dat overeenkomt met het beleidsterrein en de gestelde voorwaarden.
  • Verder mag de subsidieverlening niet leiden tot winst voor de begunstigden;
  • Subsidie aanvragen met terugwerkende kracht, voor een gebeurtenis in het verleden, is niet mogelijk.

Geïnteresseerden in een EU-subsidie kunnen een aanvraag indienen door op een ‘Call for proposal’ te reageren. Denk bij mogelijke geïnteresseerde partijen aan: ondernemingen (incl. MKB), universiteiten, onderzoeksinstellingen en andere organisaties.

Subsidiewijzer

Zoekt u een Europese subsidie of regeling voor financiering? Of wilt u weten wat er mogelijk is voor uw bedrijf? In de subsidiewijzer vindt u alle openstaande subsidies en regelingen. RVO voert deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse ministeries en de Europese Unie.

Gids voor beginners

Hoe vraagt u een Europese subsidie aan? En waar kunt u terecht voor meer concrete informatie over financieringsmogelijkheden vanuit de EU? Kortom, hoe en waar begin je? In deze handige gids voor beginners worden beginnende subsidiezoekers wegwijs gemaakt in het ruime aanbod van financieringsmogelijkheden die openstaan in de EU. Er worden belangrijke richtlijnen aangereikt in verband met aanvraagprocedures en er wordt aangegeven waar u meer te weten kunt komen over de subsidies.

Uitvoerende organisaties

In Nederland zijn verschillende organisaties aangewezen om de Europese subsidieprogramma's uit te voeren. Zij hebben informatie over actuele subsidiemogelijkheden en helpen u graag verder. U vindt zet terug in de subsidiewijzer.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

KVK Financieringsdesk 0800-1014

Deze informatie is geplaatst door

KVK