Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Invoering Centraal aandeelhoudersregister (CAHR)

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionIngangsdatum: nog niet bekend

Wat verandert er?

Er is een initiatiefwetsvoorstel voor het oprichten van een Centraal aandeelhoudersregister (CAHR). In dit register staat informatie over de aandeelhouders van besloten vennootschappen (bv's) en niet-beursgenoteerde naamloze vennootschappen (nv's). Het register wordt niet openbaar toegankelijk. Dit heeft te maken met de privacy. De informatie uit het CAHR is afkomstig van notarissen. Het register is alleen toegankelijk voor de aandeelhouders, notarissen en overheidsdiensten. Het CAHR wordt ondergebracht bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Nu gebeurt de registratie van aandeelhouders door verschillende partijen. Dit geeft geen volledig beeld. Bovendien is de informatie niet altijd actueel of niet toegankelijk voor het uitvoeren van controle en toezicht door de overheid. Het CAHR is iets anders dan het UBO-register.

Voor wie?

  • aandeelhouders bv's en niet-beursgenoteerde nv's
  • Europese nv's en coöperaties met statutaire zetel in Nederland
  • notarissen
  • overheidsinstanties zoals Justis, Bureau Bibob, de Belastingdienst, bijzondere opsporingsdiensten, veiligheids- en inlichtingendiensten, politie en het Openbaar Ministerie

Wanneer?

Wanneer de wijziging ingaat, is nog niet bekend. De regering vindt het niet het goede moment om nu een centraal aandeelhoudersregister in te stellen of besluiten te nemen die daarop vooruitlopen.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Zie ook

Naar boven