Screening van personeel

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

U wilt betrouwbaar personeel selecteren en in dienst hebben. Door screening (informatieanalyse van iemands integriteit) kunt u de risico's beperken. Screening is nuttig voor integriteitsgevoelige functies in uw bedrijf.

Voor welke functies is screening nuttig?

  • managers
  • medewerkers die omgaan met geld en goederen
  • medewerkers die werken met kinderen, ouderen, zieken of gehandicapten
  • medewerkers met toegang tot gevoelige informatie, ruimten (machines, gevaarlijke stoffen) of vitale infrastructuur (energie, ICT).

In de brochure 'Screening van personeel' (pdf) van Justis leest u meer hierover. Behalve sollicitanten kunt u ook interimmedewerkers, zzp'ers, uitzendkrachten, stagiairs en vrijwilligers screenen. U kunt de screening ook uitbesteden aan een particulier onderzoeksbureau.

Hoe kunt u personeel screenen?

U kunt bijvoorbeeld de referenties van de sollicitant bellen, of informatie over hem opzoeken op internet. Hierbij mag u alleen gegevens opvragen die van belang zijn voor de functie waarop hij solliciteert. Zijn gezondheid mag geen onderwerp van screening zijn. U kunt een zwarte lijst raadplegen om te kijken of een sollicitant daarop voorkomt. Is een verklaring omtrent het gedrag (VOG) niet verplicht voor de functie? Dan kunt u zelf uw werknemer om een VOG vragen.

Is een veiligheidsonderzoek nodig?

Sommige functies zijn aangewezen als vertrouwensfunctie. Bij de sollicitatieprocedure naar zo'n functie hoort een veiligheidsonderzoek. Bij een positieve uitkomst geeft de AIVD een verklaring van geen bezwaar (VGB) af.

Screening door Justis

In sommige branches screent Justis de medewerkers continu. Bijvoorbeeld in de kinderopvang en in het taxivervoer. Wilt u criminaliteit van uw medewerkers voorkomen? Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een gratis online training Interne Criminaliteit De Baas.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)