Soorten subsidies en regelingen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | KVK

± 3 min lezen

De overheid helpt ondernemers op verschillende manieren. Soms krijgt u geld of een lening. Maar de overheid helpt ook door bepaalde zaken makkelijker te maken, of door u voor te stellen aan mensen die u met uw plannen kunnen helpen. En heeft u een project dat aansluit bij de EU? Dan kunt u misschien een Europese subsidie aanvragen.

Alle soorten Subsidies en regelingen

In het overzicht Subsidies en regelingen staan veel vormen van ondersteuning door de overheid. Soms is de hulp puur financieel, maar vaak helpt de overheid u ook op andere manieren.

Subsidies

Bij een subsidie krijgt u financiële steun van bijvoorbeeld de rijksoverheid, de provincie of een gemeente. Die financiële steun kan verschillende vormen hebben. Soms krijgt u geld, maar het kan ook zijn dat u minder belasting hoeft te betalen, of dat u tegoedbonnen krijgt, waarmee u bijvoorbeeld een adviseur kunt inhuren.

Kredieten en leningen

De overheid geeft ook kredieten en leningen. Een krediet of lening betaalt u uiteraard terug, maar onder goede voorwaarden. U betaalt bijvoorbeeld minder of zelfs geen rente. Soms krijgt u belastingvoordeel.

Borgstellingen en garantstellingen

Bij een borgstelling of een garantstelling leent u geld bij een bank of andere financier. U moet dit ook weer terugbetalen. Doordat de overheid garant staat voor u, weet de financier zeker dat ze haar geld terugkrijgt. Daardoor loopt de financier minder risico. De overheid betaalt namelijk de lening, of een deel daarvan terug, als u dat niet meer zou kunnen. Hierdoor wordt het voor u makkelijker om de lening te krijgen.

Fiscale voordelen

Bij fiscale voordelen betaalt u minder belasting als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld omdat u nog maar net bent gestart met uw bedrijf, of omdat u geld apart zet voor uw pensioen.

Samenwerkingsprogramma's

Bij samenwerkingsprogramma’s helpt de overheid meerdere bedrijven of (maatschappelijke) organisaties, die samen aan een project werken. De overheid kan u bijvoorbeeld makkelijker een vergunning verlenen, goede informatie geven, of knelpunten in de wet- en regelgeving oplossen.

Uitkeringen

Een uitkering is een bedrag dat u van de overheid krijgt, omdat u bijvoorbeeld werkloos bent of arbeidsongeschikt. Dit geld wordt meestal iedere maand betaalt, zodat u uw vaste lasten ervan kunt betalen. Sommige ondernemers starten vanuit een WW-uitkering. Soms kunt u een werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemer voor een bepaalde periode aannemen terwijl hij zijn uitkering houdt.

Prijsvragen

Bij een prijsvraag kunt u een idee, een product of een project indienen. Een jury bepaalt dan welke inzending heeft gewonnen. De prijs kan een geldbedrag zijn, maar soms krijgt de winnaar hulp, of mag hij zijn idee of project ook echt gaan uitvoeren.

De overheid ondersteunt projecten die ze belangrijk vindt

De regering vindt bepaalde onderwerpen belangrijk. Die onderwerpen ondersteunt ze op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door ondernemers die iets doen op dat vlak te helpen. Bent u werkzaam in een van deze gebieden, dan kan het zijn dat er voor u een geschikte regeling is.

Onderzoek en innovatie

Bij onderzoek en innovatie kan de overheid u misschien helpen door een tegemoetkoming in de loonkosten bij onderzoek. Er zijn ook (regionale) subsidies waarmee u kunt onderzoeken of uw innovatie ook haalbaar is.

Energie en milieu

Er zijn verschillende regelingen die helpen als u investeert in energie- of milieuvriendelijke producten en de opwekking van duurzame energie.

Internationaal ondernemen

Doet u zaken in ontwikkelingslanden op opkomende markten? En is internationaal ondernemen nieuw voor u? Er zijn diverse subsidies en regelingen beschikbaar.

Personeel aannemen en opleiden

Soms is er ondersteuning mogelijk als u personeel aanneemt met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld om een arbeidsplek aan te passen. Of om iemand aan te nemen met een zogenaamde proefplaatsing.

Agrosector en Kunst en cultuur

Werkt u in de agrosector of in de kunst- en cultuursector? Er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar in deze branches.

Europese subsidies

Werkt u aan projecten die aansluiten bij de Europese Unie (EU)? Dan kunt u misschien in aanmerking komen voor een Europese subsidie. Via een ‘Call for proposal’ (een openbare aanbesteding) kunt u een projectvoorstel indienen dat overeenkomt met het beleidsterrein en voldoet aan de voorwaarden. De subsidieverlening mag niet leiden tot winst. U kunt ook niet met terugwerkende kracht subsidie aanvragen voor een project dat u in het verleden heeft uitgevoerd.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
KVK
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1