Soorten subsidies en regelingen

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

De overheid ondersteunt u financieel als uw producten of diensten passen bij projecten die de overheid wil stimuleren. Hierdoor kunt u meer en sneller investeren in uw bedrijf of in specifieke projecten.

Mogelijke financiële ondersteuning: bekijk onze subsidiewijzer

Soorten subsidies en regelingen zijn:

Subsidies voor ondernemers: investeer in kansrijke projecten

Projecten die de overheid stimuleert, liggen vooral op het gebied van:

Bij onderzoek en innovatie moet u denken aan een tegemoetkoming in de loonkosten bij onderzoek, of een (regionale) subsidie voor het onderzoeken van de haalbaarheid van uw innovatie.

Als u investeert in energie- of milieuvriendelijke producten, opwekking van duurzame energie of ontwikkeling van energie- of milieuvriendelijke producten.

Doet u zaken in ontwikkelingslanden op opkomende markten? Is internationaal ondernemen nieuw voor u? Er zijn diverse subsidies en regelingen beschikbaar.

Denk hierbij aan ondersteuning bij het aanpassen van een arbeidsplek voor een gehandicapte medewerker. Of het in dienst nemen van een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Werkt u in de agrosector of in de kunst- en cultuursector? Er zijn branchespecifieke subsidies en regelingen beschikbaar.

Voorwaarden voor financiële ondersteuning

Of u in aanmerking komt voor een subsidie of regeling, hangt af van de specifieke voorwaarden van de regeling. Veel subsidies hebben een duidelijke doelgroep en een vaste indieningstermijn voor een aanvraag. Zorg er in ieder geval voor dat u subsidie aanvraagt vóórdat u begint met uw werkzaamheden. U krijgt meestal geen subsidie voor een project dat u al gestart bent.

Informatie en advies: KVK Financieringsdesk

Bij de KVK Financieringsdesk van de Kamer van Koophandel kunt u terecht voor uw vragen over subsidies en overheidsregelingen. De adviseurs van de KVK Financieringsdesk kunnen u informeren over landelijke regelingen van gemeente en provincies.

Landelijke uitvoeringsorganisaties van subsidies

Provincies

Provincies en regio's bieden ook veel subsidies voor ondernemers. Zo zijn er in verschillende provincies Regionale Ontwikkelmaatschappijen actief en heeft bijna iedere provincie een subsidieloket geopend:

Startup Box

Wilt u met nieuwe technologie uw product of dienst uitbreiden en op de markt zetten? En bent u hiervoor op zoek naar financiering? Maak dan gebruik van de Startup BoxExternal link. Deze Engelstalige tool is voor zowel Nederlandse als buitenlandse in Nederland gevestigde ondernemers.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland